fredag 14 februari 2014

Industrikvarteren i Bangkok Chinatown


Kineser är fantastiska hantverkare och affärsmän. Vi gick ett varv utanför de vanliga stråken i Bangkok Chinatown och hamnade bland tillverkare och återförsäljare av metaller och industriella varor.


Turiststråket i Chinatown går längs två huvudgator samt kvarteren mellan dessa. Vi hittade en gata en bit ifrån, närmare floden där det inte alls såldes några konsumentprodukter. Här var det stålplåt, rör av olika utföranden, ventiler, kranar, rattar, mutter, vajer, kätting och en massa annat roligt.


Då både Heléne och jag gillar att plåta den här typen av föremål för vår gemensamma bildsajt, www.fotogenen.se, så blev vi kvar här ett tag med kamerorna i högsta hugg.En intressant sak som skiljer sig från Sverige är att istället för ett enda stort byggvaruhus har man istället delat upp det hela så att varje liten affär har specialiserat sig på sina produkter. En affär säljer stora ventiler, en annan säljer rattar, en tredje säljer kugghjul osv. En del verkar vara rena återförsäljare, en del tillverkar sina egna produkter. Alla dessa "bygg/industri" affärer är också koncentrerade på ungefär samma ställe.
Notera företagsnamnet :)
Man tar också tillvara på begagnade saker. Här slängs inget i onödan. Allt som går att laga eller putsas upp för att säljas igen återanvänds. Nedan sitter en kille som för hand tvättade gamla lager i bensin.
På andra ställen i Chinatown, uppåt turiststråket, sitter det kinesiska hantverkare bland butiksstånden och renoverar allt från klockor till  konsolspel och datorkomponenter. Allt går att laga, allt går att återanvända. Inte undra på att kineserna tjänar pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...