fredag 21 mars 2014

Då har de fått para sig


En av de största godisbitarna med en Canon EOS 6D, förutom den enastående bildkvalitén, är WiFi-funktionen. Att kunna koppla upp sig mot en annan kamera, en smartphone, en dator eller en TV via DLNA.

Både min 6D och Helénes 70D har WiFi så nu har vi lyckats para ihop våra kameror med varandra så de kan skicka över bilder till varandra direkt. Dock förväntas inga små pocketkameror uppstå ur detta ;-)


Att kunna fjärrstyra kameran från en smartphone öppnar upp för en del fina möjligheter. Bilden ovan är tagen fjärrstyrt från min telefon samtidigt som jag låter kameran plåta hela förloppet. Den lilla smarta appen EOS Remote låter mig ställa in t ex ISO, tid, bländare, exponeringskompensation och givetvis val av fokuspunkt. Givetvis ser jag hela tiden vad jag håller på mig och det laggar inte så mycket att det stör. Bilderna går att bläddra bland och överföra till telefonen. Räckvidden ligger på ca 30 meter.


Remote shooting från PC:n är minst lika spännande. Här låter jag kameran koppla upp sig mot infrastukturen hemma och kopplar sedan upp mig mot den med programmet EOS Utility varifrån jag kan fjärrstyra kameran på samma sätt som från telefonen. Här finns ännu fler inställningar fast i mer grafiskt överskådlig form.

Jag har ställt in kameran på att fotografera i RAW samt också göra en liten JPEG på 1920x1280px. Denna JPEG kan jag då lätt överföra till telefonen om jag vill göra något med den direkt. RAW bilderna tar jag såklart hand om när jag är hemma igen.

Jag kanske också ska tillägga att också 70D:n har samma fina möjligheter och fungerar precis på samma sätt som 6D:n avseende WiFi och fjärrstyrning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...