lördag 8 mars 2014

När det gäller att skärpa till sig

Jag har en hyfsat bra kamera, en Canon EOS 5D Mk II, som tar riktigt bra bilder under rätt dåliga ljusförhållanden. Dock sticker bruset iväg på känsligheter över ISO 3200.


Adobe Lightroom som jag använder som digitalt mörkrum har funktioner som fixar till bruset riktigt bra upp till ISO 6400  men sen är det stopp. Kameran i sig klarar av ISO 25,600 men bilderna är så brusiga att det hittills inte gått att göra något vettigt med dem. Hittills ja, ända tills jag började testa DXO Optics.

Detta program som bearbetar RAW-filerna kör man innan bilderna läses in i Lightroom för vidare bearbetning. Programmet har data för samtliga kameror i kombination med samtliga objektiv av de erkända tillverkarna. Man har mätt upp exakt hur ljuset beter sig i dessa kombinationer och programmet kan sedan justera bilden med avseende på brus, vinjetteringar, kromatiska avvikelser, bilddistorsion och en massa annat.

Brusreduceringen är ruskigt bra, när man kört igenom bilden i högsta läget blir en bild tagen med ISO 25,600 fullt jämförbar med en bild på ISO 3200 som blivit brusreducerad i Lightroom. Visserligen tar brusreduceringen i högsta läget lång tid och kräver en kompetent dator men för de där hög-ISO bilderna kan det vara värt besväret.  Nedan tre exempel från exakt samma bild tagen med ISO 25,600. Exemplen är kraftigt inzoomade, jämför den fulla bilden ovan.

RAW-bilden direkt från kameran helt obearbetad.
Samma bild som ovan men brusreducerad i Lightroom
Bilden automatiskt justerad i DXO Optics. Klart bättre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...