måndag 3 mars 2014

Ordning och reda


När jag kom hem från resan till Thailand hade jag så mycket bilder med mig att jag fyllde min NAS (nätverksdisk) till bredden. Att lagra bilder tagna i RAW från moderna kameror tar oerhört mycket plats, iaf med den omfattning som jag fotograferar. Det blev nödvändigt med en nyinvestering. 

Min lilla NAS från Netgear med 2 st speglade 3TB diskar har varit kanon att lägga allting på. Jag har fått viktig data säkrat samtidigt som det har gjort det möjligt att komma åt allt data på alla maskiner hemma på ett smidigt sätt.Som många nybyggen idag så har min lägenhet ett speciellt skåp där man kan ställa modem, router och annan nätverksrelaterad utrustning. Här finns också en kopplingsbox varfifrån man kan leda ut nätverket till strategiskt placerade nätverksuttag i lägenheten, t ex den digitala TV-signalen för de som har en TV-box.

Dessa skåp tenderar till att bli rena ormboet med prylar liggande på varandra och ett otal kablar kors och tvärs. Mitt skåp såg för jävligt ut rent ut sagt.  Då hade jag inte ens NASen i den.

För att bygga ut kapaciteten ordentligt köpte jag mig en 4-diskars NAS, också den en Netgear. Med 4 diskar kan man köra den i sk RAID 5 där man kan plocka ut en högre lagringskapacitet än med vanliga speglade diskar (RAID 1). Dessutom kom jag billigare undan på detta sätt än genom att t ex köpa mig en dubbel, 3+3TB, nätverksdisk från Western Digital för 2,990 kr.

Den nya NASen (till vänster) kostade 2,500 kr och levererades med en 3TB disk. Genom att flytta över en disk från den första NASen bibehöll jag existerande kapacitet om 3TB speglat i RAID 1. När datat var på plats flyttade jag över den andra disken från den gamla och vips hade jag 6TB (RAID 5) i den nya. Ytterligare en plats finns ledig så med ytterligare en 3TB disk kan jag komma upp i 9TB redundant lagring. Inte illa. Inte illa alls!

Den gamla NASen (till höger) har nu utrustats med 2 st 2TB diskar som jag plockat ur från gamla USB diskar jag hade liggande. Dessa ligger nu som en ospeglad 4TB disk och kör en extra säkerhetskopia på det viktigaste datat, som t ex bilderna, från den stora NASen. Better safe than sorry!

När jag nu ändå var ingång med att bygga till nätet så passade jag på att stoppa in allting på ett ställe, dvs i skåpet, och samtidigt så såg jag över hela kabeldragningen. Jag drog jag alla kablar snyggt och prydligt i buntar, använde rätt sorts kabel beroende på om den skulle dra 100Mbit eller 1Gbit trafik, samt buntade ihop dem med buntband. Nu går det att faktiskt hitta i skåpet om det skulle behövas en felsökning. Ja, det finns ett schema också.

Nästa steg blir att hitta ett annat hem för lill-NASen och låta den köra backupperna över internet för att säkra för eventuell brand eller annat som kan slå ut den stora. Inget ska få riskera att mina bilder gåt förlorade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...