tisdag 18 mars 2014

Tillökning i familjen


Då har det äntligen hänt! Familjen har fått tillökning. Trotjänaren Canon EOS 5D Mark II har fått ett syskon, en EOS 6D. Vilken kamera!

Köpet har suttit långt inne och jag har gått och värkt på detta länge. Den EOS 5D Mark II jag har haft innan har varit väldigt nöjd med. Det är en kamera som är byggd för proffs. Den är givetvis en fullformatskamera, den har precis rätt funktioner och reglagen är logiska och sitter på rätt ställe. Givetvis har den  programmerbara knappar och reglage. Joysticken på baksidan, precis som den ultimata kameran EOS 1Dx, är helt lysande. Lägg till detta vädertätning och ett tåligt hölje så har man en riktigt bra kamera.

EOS 5D Mark III, efterföljaren, är en ruskigt mycket bättre kamera. Manövreringen är ungefär densamma men den har en hel del utökade funktioner och framförallt en mycket högre ljuskänslighet vilket gör bildkvalitén enastående. Kameran fixar ISO 25,600 som max, att jämföra med Mark II:s ISO 3,200, en förbättring på 3 steg. Givetvis har Mark II:an varit en form av drömkamera men priset på 26,000 har inte riktigt varit lika lockande.

Plötsligt dyker Canon EOS 6D upp. Kanske inte plötsligt, den har väl ett år på nacken men priset har sjunkit till acceptabla nivåer. EOS 6D bygger på i grunden samma sensor med något lägre upplösning och samma processor som EOS 5D Mark III. Tester har visat att kameran i själva verkat håller en högre bildkvalité än storebror framförallt på högre ISO. Där bruset sticker iväg på ISO 51,200 på den nya 5D:n så klarar sig 6D:n bättre. På ISO 102,400 är bägge kamerorna rejält brusiga men 5D:n sticker här "off the chart". 6D:n klarar sig mycket bättre.

Canon EOS 6D är som alla kameror i denna klassen givetvis vädertätad så den tål en hel del. Den har inte samma logiska reglage som storebror 5D Mk III och inte riktig alla finesser men kompenserar detta med sin storlek, vikt, inbyggda WiFi, GPS och framförallt ett pris som ligger mer än 10,000 kr under 5D:n.

WiFi är rätt användbart. Man kan sätta kameran på ett stativ och styra den från sin smartphone på ca 30 meters håll. Perfekt när man är på en photshoot med två kameror och man har en handhållen och 6D:n på stativ. GPS:en är klockren när man är på resande fot. Det är iofs storleken och vikten också. Ytterligare en intressant finess var att man kan skjuta av 4 sammanhängande bilder, frihand i kolmörker på högsta ISO, och kameran använder de olika bilderna för att plocka bort bruset. Resultatet blir överraskande bra....så länge ingen rör sig men för landskap funkar det.

Redan nästa helg ska kameran utsättas för hårdtester. Då ska Nathalie köra sin första match i Thaiboxning och givetvis ska det dokumenteras noggrant.

En liten fotnot måste det till. Ofta är problemet när man fotograferar dåligt ljus. Man vill inte sabba ett ögonblick med att dra iväg en blixt utan vill gärna kunna ta bilden under dåliga förhållanden. Ett alternativ är att köpa ett ljusstarkare objektiv. En 50mm/1.2, vilket är ca 1,5 steg ljusstarkare än en 50mm/1.8 kostar ca 13,000 kr. 1.8:an kostar 800kr. Ett kamerahus av denna kaliber ligger på ca 15,000 och är tre steg vassare än min 5D Mark II. Lätt att räkna hem i detta fall även om jag får käka nudlar ett tag :) 

Over and out :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...