onsdag 12 mars 2014

Tvinga tandvården införa garantier

Jag har precis varit hos tandläkaren, en historia som oavsett om man sköter sig eller ej brukar kännas i plånboken. Sist var nog tre år sedan och jag förväntade mig både tandsten och minst ett hål efter såpass lång tid.


Mycket riktigt hade jag en del tandsten men däremot inga hål. Inga nya iaf. Däremot hittade min tandläkare en "gammal" lagning som hade släppt och som pillades bort utan någon större ansträngning. Den hade kunna lossna av sig självt när som helst.

Lagningen ifråga var egentligen inte så gammal, den var av plast. Den var ett "patchwork", en plastfyllning som hade fogats till en gammal lagning av amalgam istället för att avlägsna amalgamet och göra en hel fyllning av plast. Jag har en mycket god idé om vilken av mina tandläkare detta kan ha varit. Nu är allt det gamla skräpet borttaget och jag har en sammanhängande plastfyllning där istället - så som det borde gjorts från början.

Tanken dyker upp som ett brev på posten; om jag betalar en summa pengar hos en yrkesman som t ex en tandläkare, borde jag då inte få en garanti på att arbetet håller ett visst antal år? Det känns uppenbart självklart att det borde vara så! 10 år tycker jag inte är orimligt att begära. De flesta av de fyllningar jag fick som barn sitter fortfarande där det ska. Då snackar vi över 40 år. Får jag bilen lagad ges garantier på arbetet, får jag badrummet fixat erhåller jag en garanti på arbetet. Det spelar nästan ingen roll vilken yrkesman man anlitar, garantier brukar ges.

Kollar man på Vårdguiden hittar man att det i vissa fall ges garantier men då oftast för större ingrepp och sällan mer än 1-2 år. Det är också frivilligt om man ger garantier eller ej. Jag anser att man efter varje genomförd behandling ska få ett kvitto i handen där det tydligt framgår vad som är gjort, när det gjordes och hur lång garantitid jag har. Det ska vara lika för hela branschen.

I detta fall hade denna tandläkare enkelt kunnat kolla i ett register och debitera den tidigare tandläkaren, eller skicka dit mig, för ett garantiåtagande. Jag hade sparat 1000 spänn! Den tidigare tandläkaren hade tvingats skärpa till sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...