torsdag 17 april 2014

Bland sfinxar, obelisker och spanska trappor


När vi var klara i Vatikanen gick vi vidare mot helt, på många sätt, annan del av Rom, Piazza del Popolo. Det är ett väldigt intressant torg bland annat pga utsmyckningarna och arkitekturen. Det är ett förhållandevis nytt torg som från början användes för avrättningar men fick sitt slutgiltiga utseende på 1800-talet. Den egyptiska obelisken i mitten är Roms näst äldsta som blev klar under Ramses II tid. Torget kantas också av sfinxar på ena sidan samt ett två kyrkor, spegelvända och mycket lika varandra. En salig blandning.


Här samlas det massvis medmänniskor som bara flanerar eller sitter ner en stund och äter en fantastiskt god italiensk glass. Så gjorde också vi!


Blir man törstig i Rom är det bara att ta för sig i någon av de många dricksfontäner som finns utspridda. Romarna är stolta över sitt rena vatten. Smaken kan dock kännas en smula obekant men jag har provsmakat vattnet och det är fullt drickbart.


En annan publikmagnet är såklart Spanska trappan som går upp från Piazza di Spagna. Här samlas människor för att bara sitta ner på trappan och ta sig något att dricka medan man kollar in alla andra som gör likadant :)
Med sina 135 trappsteg och sin imponerande bredd erbjuder trappan en avsevärd massa sittplatser men det är ändå fullt.

Uppifrån erbjuder trappan en vacker vy över Rom. Det började mulna på när vi var där och det gav möjlighet till lite mer dramatiska bilder med vita byggnader mot den mörka himlen.
Gatan rakt nedanför trappan, Via Borgognona, erbjuder märkesshopping av hög kvalité. Här finns nog de flesta större märken och hit bör man gå om man vill handla exklusiva märkesvaror. Det ville inte vi.


Totalen för söndagens promenader med början i Vatikanen kan sammanfattas så här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...