tisdag 15 april 2014

Colosseum, Foro Romano och Palatino


Har man inte besökt Colosseum när man varit i Rom har man helt enkelt inte varit i Rom. Då de flesta resonerar på det viset kan köerna vara vidunderligt långa om man har otur. Dessutom har man gömt en avsevärd sträcka av kön innanför murarna. När vi kom dit fanns det i gen kö på utsidan men på insidan fick vi köa ca en timme innan vi kom fram till kassan och fick köpa vår biljett för 12 Euro/person.

Nästan färdigköat...bara 50 meter kvar
Denna biljett gäller i två dagar och ger också inträde till Foro Romano, Roms gamla centrum där det finns massor av historiska byggnader och utgrävningar. På bägge platserna finns två separata köer, en för de som ska köpa biljett, en för de som redan har en biljett sedan tidigare. Har man redan en biljett är det i princip ingen kötid alls. Ett hett tips är att köpa biljetten vid kassan till Foro Romano då kön där är en bråkdel så lång som den vid Colosseum.


Vi tog oss från hotellet till Colosseum på lördag förmiddag och gjorde som sagt misstaget att ta Colosseum först och Foro Romano efteråt. Totalt spenderade vi ca 4 timmar i området men det hade lätt kunnat bli det dubbla om vi hade kollat in allting.


Colosseum är en fantastisk byggnad. Själva arenan är inte så värst stor jämfört med en del andra arenor, t ex i Turkiet, men vilket imponerande bygge, framförallt med tanke på höjden. Den lilla scenen i ena kortändan med lagt trägolv ger en bild av hur det såg ut förr med alla celler och stallar under själva arenagolvet.


Det mesta av ytbeläggningen har vittrat bort och det är bara här och där man kan få en uppfattning om hur det egentligen såg ut. Colosseum är ständigt under renovering och man lär knappast kunna se hela byggnaden utan att någon del är skymd av byggnadsställningar.

Man får inte klättra på saker. Det står på tydliga skyltar överallt.
Dessutom är det dryga böter på detta. Ändå...


Mellan Colosseum och Foro Romano ligger en fantastisk valvbåge - Arco di Constantino, tyvärr också inklädd i byggnadsställningar för tillfället. På höjden bakom skymtar Palatino, platsen för Roms grundande och senare de rikas romarnas bostadsområde.


Foro Romano, det ursprungliga centrat i Rom för handel och administration, är ett stort område och det finns massor att se och stora ytor att ströva runt på. Muséer och utgrävningar finns att beskåda och det går att ta sig upp till Palatino också. Den intresserade hyr en liten elektronisk guide med headset. För vår del var det hungern som satte stopp för vidare efterforskingar och vi lämnade Foro Romano vid den västra utgången.

1 kommentar:

  1. Rekommenderar att ta med sig lite bröd och vin som man kan förtära i den lilla rosenparken. Vattenflaskor går att fylla på lite överallt i rom som har bra dricksvatten.

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...