onsdag 30 april 2014

Jag har alltid undrat hur ekonomer tänker. Jag undrar fortfarande


Kontorslandskap vart man än kommer, livstidsförlängning av datorer. Allt för att spara pengar. Skenbara pengar vill säga. Samtidigt rinner stålarna ur företaget som ur ett svart hål pga minskad effektivitet.

Jag såg ett avsnitt av Vetenskapens värld häromdagen som handlade om den moderna tidens gissel, kontorslandskap. Kontorslandskap har egentligen bara en anledning till att finnas; att det blir billigare då man kan pressa in fler människor på samma yta. Fel!!

Störande ljud från andra individer i landskapet kan dra ner rejält på effektiviteten. Håller vi oss till 10% nedsättning så är det bara att multiplicera med antalet anställda som sitter i landskap på ett företag. Då snackar vi pengar på ett år i minskad produktivitet! Jag tänker inte ens börja räkna.

En annan grej som berör mig just nu, jo jag sitter dessutom i landskap av den värsta sorten, är livstidsförlängning av datorer. Istället för att byta dator vart 3:e år har man nu beslutat att förlänga intervallet till vart 4:e istället. Givetvis för att spara pengar. Fel!!

Min 3 år gamla laptop från HP (high-end maskin) tar mellan 10-15 minuter på sig att starta upp från avstängt läge, alltså innan allting är uppe och snurrar såpass att den svarar på kommandon inom rimlig tid. Hade detta varit en privat maskin hade det varit fullständigt oacceptabelt och den hade hamnat på skroten för länge sedan. Som jämförelse kan vi ta min privata Ultrabook som är igång på mindre än 30 sekunder till samma läge.

Jag har ju trots allt betalt för att sitta och vänta min kvart innan datorn är igång. Varje dag, vecka ut och vecka in. Just det ja, jag har betalt för detta. Hur var det nu med den där besparingen egentligen?

Säg 12 minuter extra väntan varje dag jämfört med en ny maskin. Det ger 220 dagar x 12 minuter = 44 timmar på ett år. Ca en arbetsvecka vilket kostar företaget dryga 10,000 kr för en normalanställd. Det är halva priset för en ny mycket bra dator. På ett år. Jag har alltid undrat hur ekonomer tänker. Jag undrar fortfarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...