tisdag 15 april 2014

Planlöst flanerande bland Roms mäktiga byggnader


Rom är de mäktiga byggnadernas och de pyttesmå bilarnas stad. Efter det att vi hade checkat in på vår Bed & Breakfast vid 15-tiden gick vi ivriga av upptäckarglädje ut på stan för att bara irra omkring och hitta roliga saker.


Rom är ett enda stort parkeringsproblem och det står fordon parkerade lite hur som helst. Däremot har man lite mer realistiska regler än i t ex Sverige. Får man plats med en moppe eller motorcykel på tvären mellan två bilar så får man ställa den så. Det gäller för övrigt pyttesmå bilar också. De står också på tvären ibland.Vart man än går hittar man romare som sitter ute på caféer och tar en kaffe eller ett glas vin medan de pratar om ditt och datt. Det är halva nöjet med att flanera runt i Rom, att då och då stanna till och ta en bit mat eller bara något att dricka. En sak är intressant att hålla reda på, ju närmare kärnan av staden man kommer desto dyrare blir det. Prisskillnaden kan vara uppemot 100%(!)


Colosseum var under renovering när vi var där så nästan hela ena sidan var täckt av byggnadsställningar men det gick att få till några bilder ändå. Mer om det besöket i nästa inlägg.

Saint Marcello Al Corso
Rom dräller av kyrkor. Rätt var det är så står det en kyrka mellan två andra hus och ofta är det öppet så det är bara att gå in. Det är bara under gudstjänster man bör låta bli att "turista" runt i en kyrka men det säger sig väl självt.


Italien har tre separata polisstyrkor vilket kan tyckas lite intressant. Den statliga polisen, den lokala polisen och Carabineri. Carabineri är, till skillnad från de andra, militärpoliser och är underordnade försvarsdepartementet. De ansvarar, precis som de andra, för att hålla ordning på offentliga platser och anses vara den effektivaste av de tre polisstyrkorna. Carabineri syns iaf tydligt i sina vackra uniformer med röda revärer.


Efter någon timmes planlöst promenerande dök vi upp vid Fontana di Trevi, en mycket populär sevärdhet av antalet människor att döma.


Det var full trängsel nere vid poolen där alla ville sitta och ta selfies eller bara sitta på kanten och njuta.


Man träffar på en del intressanta människor när man springer runt med en stor kamera. Det här vackra paret, hon från London och han från Nederländerna, ville gärna bli plåtade så vi sköt av ett par bilder och stannade och pratade en stund.


Många olika byggnadsstilar och former på hus finns det och en del kåkar är verkligen anpassade efter hur gatorna råkade ligga verkar det som.


Pantheon, den nästan 1900 år gamla byggnaden med sin stora 8 meters oculus i mitten av den enorma kupolen är ett "must see". En så otroligt imponerande byggnad!


Jag hade med mig en 17mm vidvinkel som har hela 92 graders bildvinkel men ändå får man inte med mer än en del av den mäktiga kupolen från insidan. 


Efter att ha ätit en förhållandevis dyr pizza (15 Euro för en Capriciosa) och en dyr karaff husets vin (10 Euro) på en trevlig restaurang i närheten av Pantheon vandrade vi tillbaka mot vår rum sydost om Colosseum. Kvarteren i trakten av Colosseum har trevliga restauranger som erbjuder motsvarande meny för mindre än halva priset.


Efter solen gått ner och mörkret börjat lägg sig kommer det fram nya vackra motiv där den mörka himlen kombinerat med upplysta fasader och fönster ger nya perspektiv på omgivningen. Paret på bilden stod här på Piazza Venezia och de sträckte glatt fram sin iPhone och bad mig ta ett par bilder på dem med denna vackra bakgrund. Det är förvånansvärt många som utan tvekan lämnar ifrån sig sina mobiler för att man ska hjälpa dem att ta bilder mot någon vacker bakgrund.Här lyckades jag fånga månen genom ett av fönstervalven på Colosseum.


En bra sak med att ha en kamera såsom Canon EOS 6D är den inbyggda GPS:en som loggar hur man rört sig under dagen. Den gulmarkerade linjen är inresan med bussen från flygplatsen. Den blåa ringen är där vi bodde. Det blev lite irrande kors och tvärs under eftermiddagen och kvällen :)

Nästa inlägg handlar om Colosseum och diverse annat. Häng på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...