måndag 14 april 2014

Resan till Rom började med RyanairRom, en fantastiskt trevlig stad med så mycket att se, så mycket uppleva, så mycket att ta bilder på. Så här års, i april, börjar också temperaturerna bli riktigt behagliga. Men var sak på sin plats. Först ska man ta sig dit.Vi flög med Ryanair till ett riktigt förmånligt pris. Det finns många åsikter om Ryanair och hur de sköter verksamheten. Faktum är dock att det fungerar, snabbt och effektivt. Det fanns några frågetecken som jag, liksom många andra, undrade över och för vilka jag sökte svar på genom att söka på nätet. Några av dessa frågor kan jag nu svara på av egen erfarenhet.


Man ska vara ute i god tid brukar det sägas, minst två timmar, och de ligger ett viss mått av sanning i påståendet men två timmar är nog att ta i en smula. Vi reste från Säve till Ciampino i Rom. Vi hade inget bagage att checka in så det var bara kön till säkerhetskontrollen som tog tid och det gjorde den. En halvtimma får man räkna med. Trångt är det också i den lilla hallen på Säve. När man är igenom är det inga problem sedan.


Ryanair är lite speciella vad avser storleken på handbagaget. Väldigt speciella. En väska får vara 55 x 40 x 20 cm vilket skiljer sig från IATA-standarden (56 x 45 x 25). Notera att alla kabinväskor man köper är avpassade efter att hålla sig inom IATA standard. Detta tjänar Ryanair pengar på. Kommer man med en väska som är för stor, och det råkar vara kontroll, får den inte komma med i kabinen och man tvingas betala runt 500 kr för detta. En mjuk ryggsäck eller en tygväska löser problemet. De går att pressa ihop en del till skillnad från hårda väskor. Utöver kabinväskan får man ha ytterligare ett handbagage i storleken 35 x 20 x 20 cm vilken motsvarar en handväska, kameraväska eller t ex en taxfree-påse vid hemresan. Vi hade ingen kontroll dit men ett par passagerare fick lämna in sina uppenbart för stora väskor på hemresan.

Fast hur tänkte de här egentligen??Man måste även se till att checka in på nätet och att skriva ut sitt boardingkort. Har man inget boardingkort att uppvisa tas det ut en ordentlig avgift för denna tjänst. Det är billigt att flyga med Ryanair men allting extra kostar pengar. Det finns en utförlig prislista på deras sajt. Bagage kostar extra, platsreservation kostar extra eller vad sägs om "Priority boarding" en tjänst för några Euro som gör att du får gå ombord några sekunder innan resten av passagerarna.


I Rom t ex fick de gå ombord på bussen till planet ett par minuter innan och sedan vänta på att vi andra fyllde bussen. Givetvis var deras område avspärrat. Framme vid planet öppnades deras dörr 15 sekunder innan resten av oss fick gå av. Värt pengarna? Knappast.


På planet är det visserligen tätt mellan stolarna men det är ändå inte jättetrångt. Man har plockat bort alla stolsfickor och dylikt vilket skapar ett antal centimeter benutrymme. Dessutom minskar det tiden för städning. Det går iaf att få plats och en del klarar uppenbarligen av att ligga ner och sova också.Flygningen i sig sköttes bra. Säkerhetsgenomgången kändes t o m i vissa avseenden lite mer genomtänkt än andra bolags. Serveringen var väl sisådär men har man några Euro över går det få en kopp kaffe och något att tugga på. Totalt sett fungerade det bra. Snabbt, smidigt och utan knussel.

En lustig detalj med Ryanair är att de påstår sig vara det flygbolag i världen som håller tidtabellen bäst, och de gör de antagligen också med tanke på hur pressad deras korta marktid är. De har helt enkelt inte råd att bli försenade. Så vid landningen i Rom hördes det en kraftfull trumpetfanfar i högtalarna följt av "Welcome to your destination on  time! Ryanair gaga gaga..."


Framme i Rom, på Ciampino, rullade det på utan problem. Av flygplanet, förbi bagagebandet då vi reste med endast handbagage, ett stopp för att köpa bussbiljett till Rom och sedan på bussen till Termini tågterminal i centrala Rom. Allt på mindre än 30 minuter. Själva bussen till Rom tar ca 45 minuter, går 1-2 ggr/timme, och kostar 4 Euro.


Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...