tisdag 10 juni 2014

Tallinn - ett måste att besökaDet var väldigt mulet när vi anlände till Tallinn kl 10 på morgonen men det sprack snart upp och solens strålar lyste ner över den vackra gamla Hansastaden. Den mulna starten till trots fick vi två dagar med mestadels sol och en och annan skur mellan varven. Riktigt bra alltså.


Vi gick direkt upp mot gamla stan, den bäst bevarade Hansastaden med mer än 80% av muren kvar. Innanför murarna finns precis hur mycket som helst att se.


Gatan upp till toppen och parlamentsbyggnaden heter "Pikk Jalg", långa benet, vilket symboliseras av detta intressanta stuprör. Hela staden kryllar av intressanta detaljer. Nästan alla hus har blivit renoverade och all gammal grå "ryss"-puts har tagits bort och husen har fräschats upp med diskreta färger. Olika ursprungliga detaljer i väggar har frilagts för att visa hur det såg ut. Mer bilder nedan.


Från tornet "Pikk Hermann", Långe Hermann, vajar Estlands flagga som hissas varje morgon till nationalsången som sig bör. Borgen används idag som parlamentsbyggnad.


Det blev en ruskig massa bilder tagna på denna resan, strax över 1000, så här kommer ett axplock av alla de jag har. Jag har haft lite svårigheter att begränsa mig i urvalet då jag vill visa hur otroligt fin den här staden är, inte alls grå och tråkig som många tror. Detta får Visby att kännas trång och tråkig. Tallinn är ett måste att besöka!

Moln och regn kan ibland vara lite tråkigt men som fotoväder är det perfekt, framförallt när solen tittar fram efteråt eller mot en grafitgrå himmel som den på bilden ovan.
Den rysk-ortodoxa kyrkan mittemot parlamentet är en vacker byggnad både på in- och utsida. Det är nog också den enda byggnaden där sura ryssar gnäller över att man inte får fotografera. Jaha, inte fota...jag köper väl inga vykort ändå?!
Rådhusplatsen med rådhuset till höger utanför bild.

Kanontornet Tjocka Margareta försvarade hamnen. Med sina två meter tjocka väggar var detta ett torn som knappast gick att besegra.


Estoniamonumentet ligger precis utanför Tjocka Margareta. Ett monument till minne av Estoniakatastrofen 1994 som symboliserar en koppling mellan två avlägsna punkter som brutits. Jag fick ta två bilder här för att visa hela monumentet som är rätt stort.


"Pagari 1", Bagargatan 1, en inte så kul del av Estlands historia. Den heter Bagargatan men det luktade inte bröd härifrån. Här huserade KGB med sitt högkvarter. Hit fördes "statens fiender" till förhör och kom sällan tillbaka.


Sveriges ambassad är inhyst i ett vackert hus.Här skymtar Rådhuset på andra sidan gränden.Istället för lås kan man också banka in ölkapsyler in en kant av trä. Detta är en liten detalj av en plats där uppenbarligen många samlas för att ta en pilsner eller två.


Många har köpt in sig på en del av muren och inrett bostäder där. Jag antar att det är ett rätt högt kvadratmeterpris på just dessa med tanke på utsikt och läge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...