måndag 9 juni 2014

Tallinnresan - Vi hade iaf tur med vädret


Tallinnresan började med försovning och nya tågbiljetter följt av kraftiga förseningar och allmänt strul från SJ:s sida innan vi så småningom kom på båten. Men vädret var iaf ok!

Helene och jag hade bokat en billig kryssning till Tallinn med en övernattning på hotell och två på båten. När det väl var dags att åka började det inte särskilt bra. Efter att ha försovit oss på morgonen och konstaterat att vi missat tåget var det bara att kasta sig över telefonen och boka en ny enkelbiljett till Stockholm. Plötsligt var resan inte så billig längre.

Framme på centralstationen fick vi se att vårt tåg avgick från spår X och hade ersatts med ett pendeltåg. Bra info men det viktigaste saknades - till vart och varifrån?


Ute vid spåren stod ett glatt gäng med SJ-personal som upplyste om att det var ledningsbrott någonstans innan Herrljunga och all trafik mellan Göteborg och Herrljunga lång nere den vanliga vägen. Snabbtågen gick över Trollhättan med 90 minuters försening och resenärer på den regionala "mjölpallsexpressen" blev hänvisade till ett pendeltåg till Alingsås med vidare busstransport till Herrljunga. Bara att kasta sig på pendeln då.


Vid Alingsås fick vi embarkera ett par bussar som efter en lång snirklig tur så småning tog oss till Herrljunga där vi fann att vårt tåg redan gått med ordinarie avgångstid från Herrljunga. Say what?! Om ett specifikt tåg ersätts med alternativa transportmedel en del avsträckan måste väl för sjutton gubbar tåget vänta in! Nej då, inte SJ inte.


Upprörda och oroliga människor fyllde perrongen i Herrljunga och de stackars representaterna från SJ försökte svara på frågor samtidigt som de med sina mobiler ringde för att försöka få information. Högtalarsystemet, som borde informerat hela tiden, var huvudsakligen tyst. Trafikskyltarna över perrongerna visade dessutom helt annan information.


Vi fick plats på ett X2000 som gjorde en avstickare till Herrljunga för att sedan 90 minuter försenad gå mot Stockholm. Vid Katrineholm ombads vi gå av tåget då det skulle komma på ordinarie resenärer som har platsbiljetter. Say what! Vi menade på att vi kan i så fall flytta på oss och stannade kvar på tåget! Vi var inte de enda. Senare meddelades att vi gärna fick åka med om vi gjorde plats för ordinarie passagerare.


Äntligen framme i Stockholm med 90 minuters försening. Det var inga problem med att passa avgången till Tallin då vi tagit rejäl höjd för förseningar på tåget. Man har ju varit med förr. 
För övrigt kan tilläggas att tåget ovan är tåget vi återvände från Stockholm med. Det var 5 minuter före tidtabell. Av med hatten! Det har aldrig hänt mig innan.


Vi fick ett par timmar i Stockholm innan vi skulle med båten så vi tog en promenad i Gamla stan och runt slottet. Det var riktigt soligt och fint så vi passade på att bara gå runt och njuta.Framme vid Värtahamnen och Slija Lines och Tallinks båtar till Helsingfors respektive Tallinn. En mycket effektiv incheckning och vips var vi ombord. Båten avgick 17:45 och mer om det i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...