torsdag 21 augusti 2014

Är det fortfarande nån som tycker att jag borde rösta?!

Jag avstod från att rösta i EU-valet då jag inte tror på det politiska systemet. Då blev jag anklagad för att vara Sverigedemokrat! "Att inte rösta är att lägga sin röst på SD" fick jag höra då. Nu är det snart val igen och mer kategoriskt gnäll att vänta.

Det finns egentligen tre olika alternativ; att rösta på ett parti, att rösta blankt och att avstå helt. Att rösta på ett part signalerar att jag tror på det politiska systemet och att det finns nån som lyfter fram mina just mina frågor. Att rösta blankt innebär att man tror på det politiska systemet men inte på något parti. Det siata alternativet, att avstå helt från att rösta, signalerar mistro mot hela det politiska systemet inkluderat denna röstning på politiska partier. Då jag tycker att politiker, deras ideologiska tjafsande, brutna löften och rena lögner är ett kvalificerat slöseri med pengar så väljer jag att avstå från att stödja detta system.

Å andra sidan gillar jag inte att bara för att jag inte röstade bli klassad som att ha gett min röst till SD. Det finns alltid människor som kategoriskt ger sig på och anklagar andra för att vara "emot" dem så fort man inte tycker exakt som dem.  Lätt irriterad över dessa individer, ni vet vilka ni är, så jag tänkte för ett ögonblick att jag trots allt skulle släpa mig till vallokalen när det är dags och lägga min röst på nåt parti för att slippa detta nästa gång. Frågan är bara vilket parti? Inte har jag en susning. Har inte intresserat mig för frågorna direkt.

I dag hittade jag SVT:s valkompass där man kunde ta ställning till en massa frågor för att sedan få reda på vilket parti man matchade bäst. OK, tänkte jag, jag kör väl valkompassen och så röstar jag sedan på det parti som ligger närmast mina åsikter. Bättre det än att rösta på nåt man "alltid har gjort" eller för "att jag är uppväxt så". Men hör och häpna! När jag såg resultatet låg visst SD närmast :-o


Så alla ni som gnällde över att min uteblivna röst i EU-valet var en röst på SD; vill ni fortfarande att jag ska rösta nu eller är det ok att avstå?! Jag tror fortfarande inte på systemet som det är.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...