lördag 9 augusti 2014

En jättemullvad som varit frammeDå var det dags att påbörja avloppsprojektet, att se till att det klarar att användas under vinterhalvåret. I med spaden och börja gräva, meter för meter. Här upptäckte jag snabbt en känd sanning. Anlita inte en hantverkare. Ska det bli bra får man göra det själv!

Ett rör med tvättvatten går till brunnen och ett annat viker av mot tanken för toavattnet. Eören för tvättvattnet är rätt ok. Det ligger lite grunt och det kommer att behövas ett lager frigolit som isolering mot kylan i början av rördragningen. Med toavattnet är det värre. Röret ligger endast 15-20 cm under mark och mot slutet ligger det mycket grundare än så. Här kommer det att behövas både isolering samt påbyggnad av marklagret några decimeter.

En rent idiotisk grej jag upptäckte var att en elkabel, för sensorn till tanken, som ligger med i installationen på några ställen låg tvinnad runt avloppsröret. Lägger man kabel bredvid ett rör ser man till att lägga den under eller på sidan av röret för att skydda den från skador uppifrån t ex från en spade. Här låg de första 15 metrarna under röret, sedan plötsligt låg den ovanpå varpå jag lyckades hugga av den med spaden. Yrkesmän! Bara för att ingen kommer att gräva upp detta inom 30 år betyder ju inte att man måste slarva. Här är en anledning till att jag ogärna anlitar hantverkare. Gör man det själv vet man vad man får. Hade det inte varit för att lagen tvingar mig hade jag installerat den kommande värmepumpen själv också.


Snart är de 40 metrarna grävning klart. Det ser ut som en jättemullvad varit ordentligt i grävartagen. Sedan ska det läggas frigolit och till sist återfyllnad med jord eller grus som står på programmet. Kan bli klart vilken vecka som helst :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...