söndag 24 augusti 2014

Flitiga som myror eller kanske mullvadar

Den gångna veckans väder, och faktumet att jag börjat jobba igen, har satt stopp för en del arbeten jag behövt göra med huset. Denna helgen blev det däremot en hel del gjort.


Som en hamster har jag samplat på mig frigolit för avloppsprojektet och långsamt har varje tillgängligt utrymme i friggeboden fyllts med vita skivor tills det inte gick in fler.


Med Helén på plats var det en smal sak att fixa till avloppet. Det vi grävde ur för ett par veckor sedan skulle nu isoleras och fyllas igen. Avloppet ligger väldigt grunt, och på en del ställen ännu grundare. Den enda lösningen är att isolera med ett U av 10cm frigolit och hoppas att det räcker. Nu ser det iaf ut som om en jättemullvad varit framme :-)

Givetvis kommer jag att lägga på några kubik jord ovanpå för att ytterligare öka djupet av rören. Dessutom passade jag på att lägga in 16mm PEM-rör kloss an varje avloppsrör för att, om det blir nödvändigt, kunna skjuta in en värmekabel. Utöver PEM-rören blev det en el-kabel till motorvärmaruttaget och en nätverkskabel till friggemoden, bara utifall att. Ett par digitala termometrar är också nergrävda på strategiska platser för att hålla koll på temperaturen invid rören första vintern. Avloppsprojektet är nu nästan slutfört med bara runt två meter kvar till huset och en liten bit ner till brunnarna.


Det andra projektet som påbörjades var att säkra vattentillförseln. Befintlig installation ligger helt ovan jord så en värmekabel behövde kopplas in på vattenröret från brunnen. Av olika anledningar ville jag inte lägga kabeln i röret utan har lagt den utanpå istället. Detta kräver lite mer isolering så vi byggde en  kanal av frigolit runt det isolerade PEM-röret där kabeln ligger dubbel. Även själva borrhålet har fått en ordentlig kub av isolering för att hindra kalluft från att ta sig ner. Det borde klara -30 grader utan att problem. Projektet fick dock abrupt avslutas då frigoliten tog slut. Resten gör jag färdigt nästa helg.


Sista projektet för helgen blev att bygga om den gamla Weber-grillen till en grillvagn med avställningsytor. Vi hade en gammal grillvagn som stått som avställningsyta i 25 år och som nu fick bli ställning till Webern som blev utan ben. Här har jag nu en utmärkt grill på bekväm arbetshöjd fast med Weberns alla fördelar.


Over and out. Nu ska det grillas grillspett och vädret är såpass bra att vi ska sitta ute och äta :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...