onsdag 13 augusti 2014

Som dörren på en Merca


En viktig sak på vintern är en isolerad ytterdörr som håller tätt, som inte har ett enkelglas och som dessutom håller sig stängd när man stänger den. Existerande dörr på huset uppfyllde inte några av dessa krav.


Lite försiktiga bryt på insidan började jag med för att försöka utröna hur konstruktionen var gjord och vad man behövde tänka på. Då hela dörren satt för lågt och släppte in vatten via tröskeln när det regnade mycket var den nya dörren tvungen att höjas en bit. Jag hittade en del intressanta detaljer ovan dörrkarmen vilket skulle erbjuda en del utmaningar.


Den nya dörren, som levererades hem från Bauhaus, är en enkel ytterdörr utan vare sig fönster eller nämärt annat lull-lull. Plain and simple.


De gamla dörrfodren åkte väck och jag blev även tvungen att bräcka lite i panelen ovanför dörren samt till vänster för att justera en del konstruktionsdetaljer.


En takstol bärs av ovanför dörrkarmen och då den nya dörren skulle sitta 5cm högre än den gamla var jag tvungen att sonika kapa den horisontella regeln ovanför karmen. I och med det var jag tvungen att flytta stöttan till takstolen något till vänster istället. Den existerande stöttan blev kvar och bär av mot karmen numera.


På bilden ovan hade "the point of no return" passerats. Den gamla karmen var bortriven och det fanns inget annat än att fortsätta framåt.


Den nya karmen på plats, fasthållen av några kilar. Detta moment med att väga in karmen åt alla möjliga och omöjliga håll tar sin tid. Det finns ju inte ett enda gammalt hus som är rakt. Eller gör det det?!


Dryga fyra timmar senare var iaf den nya dörren på plats. Den är isolerad, den är tät och den stänger lika exakt som dörren på en Merca. Det gillar jag. Jag satte tillbaka de gamla spruckna dörrfodren så länge. Fasaden ska ändå tilkläggsisoleras och få ny panel så småningom så det kändes onödigt att byta ut dem i detta skedet.


Sen har jag lärt mig nåt nytt också. Bytt dörr har jag inte testat innan och det var faktiskt mycket lättare än väntat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...