tisdag 23 september 2014

Studieresa med TSS Travel Service till Istanbul i Turkiet


Jag var iväg med TSS Travel Services till Turkiet förra året. Då åkte jag temaresan till Lykien och var totalt sett nöjd med resan med tanke på priset. De har också en temaresa till Kappadokien, vilket jag inte har åkt på, och nu erbjuder man en studieresa till Istanbul, Ankara och Kappadokien till ett mycket förmånligt pris.

Resan erbjuds, inklusive flygtillägg, logi, frukost och transporter, till ett pris av endast 890 kr per person för en vecka. Ordinariepriset anges till 7990 kr. Det låter givetvis mycket förmånligt och man undrar om det ens är möjligt. Jodå, det är det men det blir inte lika billigt som det låter. Vilka är TSS då? De är en stor researrangör i Turkiet och helt legitma. Jag skrev ett inlägg om dem tidigare här. Sammanfattning; resorna genomförs under lågsäsong och de sponsras av turkiska staten samt matt-, läder, och smyckestillverkare.

Då jag var nöjd sist så har jag haft funderingar på att göra denna studieresa också. Jag tänker här bena upp mina tankar och kanske det också på så sätt hjälpa någon annan som funderar över om det är värt att åka eller ej.

Priset

890 kr/person för en vecka låter mycket billigt. Dock tillkommer en del kostnader. Tittar man i det finstilta så tillkommer 1,350 kr per person för inträden, guidningar och en middagsbuffé varje dag. Detta paket är helt klart att rekommendera då hotellen nästan utan undantag ligger utanför städerna och man annars är hänvisad till att äta på hotellen för dyra hotellpriser. Ska man dessutom hålla på att krångla med att lösa egna inträdesbiljetter överallt blir det bara jobbigt och antagligen dyrare.


Då är vi uppe i ett startpris av 2,240 kr/person. På plats försöker de, om de kör samma upplägg som Lykienresan, att sälja på resenärerna ett lunchpaket också. De kallade det ett "upptäckarpaket" Notera att det ovan framräknade priset bara inkluderar frukost och middag. De tog ca 870 kr för detta. Då ingick luncher och ytterligare två utflykter som man lika gärna kunde varit utan.

Luncherna är kanske intressanta för dem som absolut behöver ha något att stoppa i sig under dagen som kan bli lång. Man stannar ofta på avlägsna restauranger ute på vischan under dagen och där ingår, om man köpt lunchpaketet, normalt en buffé. Våra medresenärer på Lykienresan klagade på att det var i stort sett samma buffé varje gång. Själva gjorde vi några extra mackor vid frukosten och tog med oss några frukter att mumsa på till lunch. Öl och vatten köpte vi på oss när vi såg någon affär. Ofta gick det att köpa sig en separat måltid på respektive restaurang om man ville.

Väljer man att köpa lunchpaketet får man säkert lägga på en tusenlapp på totalpriset och är då uppe i 3, 240 kr/person.  Fortfarande billigt med tanke på att allt är betalt utom det man ska dricka till maten.

Val av avresedatum

Valet av när man ska åka har nog en rätt stor inverkan på både upplevelsen och priset. Man ska ha i åtanke att det är lågsäsong och det finns en anledning till att det är lågsäsong; vädret.


Priset på 890 kr gäller för avresor i januari. Åker man senare blir det dyrare. I februari kostar det 200 kr mer för att öka på hela vägen till april då det blir hela 1,300 kr dyrare per person.

På samma sätt hänger upplevelsen av resan ihop med detta fast omvänt. Det regnar i Turkiet på vintern och det är inte direkt varmt. Uppe i bergen kan det vara svinkallt. När jag åkte på resan med TSS till Lykien var det enklare. Resan gick från Antalya över bergen till Alanya och sedan tillbaka längs kusten till Antalya igen. Vi höll oss på låg höjd nära havet i södra delen av Turkiet hela tiden så temperaturen var ungefär på samma nivå hela resan. Denna resa tar oss från Norra delen, via Kappadokien som ligger högt uppe i bergen och sedan vidare ner till Antalya i södra delen. Det finns risk för stora temperaturskillnader på resan.

Tittar man på temperaturkurvor över Istanbul, Ankara, Kappadokien och Antalya kan man få en uppfattning om hur vädret är under de olika månaderna. Vad man vill ha på en sådan här resa är hyfsat fint väder dvs så lite nederbörd som möjligt. Antalet regn/snö-dagar ska vara så lågt som möjligt och antalet soltimmar så högt som möjligt. Vattentemperaturen har ingen betydelse. Det närmaste bad du kommer att se är eventuellt en pool.


Istanbul ligger långt norrut så här är det rätt kallt. I början på året ser det ut att vara runt hälften av dagarna med nederbörd och några få soltimmar/dag i snitt. Framåt maj/juni ser det bra ut men då är det för sent för denna resan om man vill uppleva värme och ett soligt Istanbul. 


Ankara och Kappadokien ligger inne i landet och högt vilket också ger klart lägre temperaturer. Först i mars börjar dagstemperaturerna vända upp på tvåsiffrigt man slipper minusgrader på nätterna. Antal regndagar håller sig konstant på runt 30%. Oavsett när man åker bör man ha med sig varma kläder som klarar regn. 


I Antalya, som ligger vid kusten på södra delen av Turkiet, är klimatet något annorlunda. Först i mars/april minskar antalet regndagar ordentligt samtidigt som temperaturen sticker rejält uppåt även om januari och februari också kan anses behagliga enligt svenska mått mätt. Dock är man bara i Antalya i drygt ett dygn så tyngdpunkten på denna resan handlar nog mest om att vara beredd på kyliga dagar men också regn. 

Här kommer vi tillbaka till frågan om lunchpaketet igen. Ska man skippa detta och äta medhavd matsäck från frukostbuffén är man hänvisad till att sitta utomhus eller i bussen. Är det kallt, blåsigt och regnigt ute är upplevelsen givetvis inte lika bra som när det är kanonväder. å är det skönt med en lunch vilket man iofs kan köpa sig.

Man kan alltså åka t ex i februari och ta ett lunchpaket eller åka i slutet av mars utan lunchpaket och hamna på ungefär samma pris. Personligen hade jag nog i detta fallet valt att åka i april då vädret är markant bättre och skippa lunchpaketet och lägga till ett par hundra i mellanskillnad. Då kommer jag undan med 3,540 kr/person där jag får lite tid för mig själv under luncherna och möjlighet till någon egen exkursion medan de andra är på extraturerna.

Bussresandet och avstånden

Det kommer att, precis som på Lykienresan, bli många timmar i bussen. Den totala sträckan på kartan nedan uppgår till 1,240 km vilket gör en total transporttid på ca 20 timmar. Lykien-resan som jämförelse handlade om ca 1,500 km. Det var rätt jobbigt om man inte gillar bussar utan fungerande toalett vilket kan vara en risk.


Sponsorerna

Under resan kommer man att besöka de sponsorer som varit med om att subventionera resan. Det blir ett besök hos en mattillverkare uppe i bergen och i Antalya besöker man en lädermanufaktur samt en juvelearfabrik.

Här går det rätt hårt till om man inte gillar påträngande försäljare. Efter en liten visning av vad man håller på med respektive ställe utsätts man för en, i svenska ögon sett, minst sagt påträngande försäljningsteknik. Varje besökare blir punktmarkerad av en säljare som gör allt för att tvinga in vederbörande i en dialog i syfte att sälja någonting. Är man inte intresserad så är det bara att stänga öronen och skaka på huvudet. Detta tar några timmar på varje ställe.

Hotellen

Funkar det som på Lykienresan så kommer man fram till hotellen relativt sent och hinner i stort sett bara slänga in grejerna på rummet för att sedan äta middag. På morgonen är det upp tidigt för att hinna äta frukost innan utcheckning och ilastning i bussarna. Kvalitén på hotellen var riktigt bra sist och jag har förhoppningar att de håller minst lika bra standard denna gången.

Jag ska ta mig en allvarlig funderare på detta. Turkiet är ett vackert land och det finns många fina möjligheter till intressanta bilder och mycket intressanta saker att se. Åker jag så blir det sent, i slutet av mars eller i april.

1 kommentar:

  1. kom hem nu från denna resa. Suveränt arrangemang. Guiden var helt suverän. Talade en blandning av Norska o Svenska. Otrolig kunnig o rolig. Guiden är nästan 70 % behållning av resan. Upp tidigt och iväg.
    En natt med s.k.normalt hotell övriga 4 o 5 stjärniga. Däremot var inte maten så bra enligt min smak andra tyckte det var bra. Växla åt er lira och använd det.Ha en mindre mängd euro med som reserv och vid enstaka fall vid betalning. Alla tar gärna emot euro men räkna med att då bli lurad för du får tillbaka i lira.
    Det blev bara ett tillfälle för oss att på egen hand ta oss igenom bazarer på grund av att vi ville inte åka en båttur utan väntade sedan på dem. Tack vare det blev "lunchpaketet" 600 kr billigare för oss två. Det roligaste på resan var faktiskt vi ensamma i bazrerna. Inga andra turister och två timmar tills vi skulle ses igen. I övrigt toppbetyg på denna resa

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...