måndag 27 oktober 2014

Inte hett med värmepump från Citcop

Efter lång väntan och mycket tjat på leverantören är då äntligen min värmepump på plats i huset, en värmepump som ska ge skön värme under kalla månader. Intresset från leverantörens sida att leverera pumpen har däremot varit betydligt svalare.


Då jag ville hålla igen lite på uppvärmningskostnaden i vinter bestämde jag mig för att låta installera en luft-luft-värmepump. Jag gillar att göra det mesta själv men installation av just en värmepump är förknippat med vissa miljökrav så det var bara att bita i det sura äpplet och överlåta installationen på en yrkesman.


Jag beställde en Panasonic Nordic NE9PKE i mitten av augusti från Citcop som hade mycket bra priser inklusive installation. En vecka senare fick jag en orderbekräftelse och ett meddelande om jag jag skulle bli underrättad av en installatör för att bestämma datum för installation. Utlovad leveranstid för en pump är 10 dagar, med installation tar det givetvis längre tid men hur länge?

Sen gick tiden, och gick, och gick. I mitten av september började jag ringa till Citcop och fråga om status på ordern. De hade svårt att få fram installatörer då många var fullbelagda och man bad att få återkomma nästa dag med besked. Det hände inte. Jag ringde igen och samma sak upprepade sig ett antal gånger, alla med snarlika ursäkter. Under slutet av september låg jag på flera gånger i veckan och hade då börjat bli minst sagt irriterad vilket också tydligt framgick i dialogen med leverantören.


Första veckan i oktober fick jag för första gången reda på ett namn på installatör och att vederbörande skulle installera pumpen vecka 43 och återkomma till mig om vilken dag i veckan det skulle ske. Återkom någon? Inte då!

Veckan därpå ringde jag själv till installatören som visserligen hade blivit ombedd att göra jobbet men inte fått reda på när det var tänkt att ske, alltså inte ens vecka. Så vi fick själva ta tag i den biten. Det blev då vecka 43, som jag hade blivit lovad av Citcop, dvs nu i fredags.


När installatören väl var på plats fick jag reda på att han själv hade fått lösa ut ett aggregat från Panasonic Sverige pga att Citcop inte hade skickat nån pump. Denna pumpen blev då några tusen dyrare då han inte hade samma fördelaktiga avtal med Panasonic som Citcop hade. Fortfarande är det givetvis avtalet med Citcop som gäller och det är den fakturan som ska betalas.


En annan intressant sak är att det tydligt står i Citcops leveransvillkor att om inget annat anges så finns produkten på lager.  Det där stämde ju inte riktigt. Det stod ingenstans att den inte fanns på lager och det gör det för övrigt inte i skrivande stund heller. Jo, nån information om förseningar gavs inte heller. Det var ju jag som fick ringa och tjata hela tiden.


Troligtvis ligger Citcop ute med en massa pengar på beställda pumpar och har brist på installatörer vilket gör leveranstiden mycket lång. Utan fullföljda installationer kan de inte fakturera och då blir det inga pengar in i firman. Plötsligt fanns det väl inte ens täckning för att ens köpa in min pump från Panasonic och installatören fick själv ta detta till ett högre pris. Citcop lär inte tjänat några pengar på denna affären inte, snarare tvärtom.


Själva installationen då? Den var mycket proffsigt genomförd av en både trevlig och kunnig yrkesman från Sandviken.


Trots den något svala starten av detta projekt hänger nu pumpen på väggen och genererar behaglig värme i huset. Panasonics värmepumpar kan jag rekommendera utan tvekan, Citcop däremot är jag tveksam till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...