måndag 17 november 2014

Lv6 - 20 år senare

Jag jobbade på Lv6, Göta Luftvärnsregenmente i Kviberg, mellan 1982 och 1995 och har inte satt min fot på området sedan dess. I helgen var det dags för ett återbesök för att se vad tidens tand har åstadkommit.


Många av de gamla byggnaderna står kvar, de är ju kulturminnesmärkta, men omgärdas av moderna bostadshus. Ingången till bergrummet där jag jobbade ser likadant ut med plåtskjulet kvar på höger sida, plåtskjulet där vi utbildade på elverk.Stora förrådsbyggnaden har blivit idrottshall och i de gamla stallarna, som användes som kompaniförråd, där bedrivs det handel i form av Kvibergs marknad numera.På skjutbanan har det uppförts någonting som på engelska skulle kallas för en "abomination" - en styggelse. En fläckig historia i plåt och glass med en svart hangarliknande böld på ena sidan. Den passar inte in på något sätt i denna miljö och arkitekten borde arkebuseras på den skjutbana där den står. Jag fick rysningar när jag gick förbi.


På övre kasernplan är det mesta sig likt förutom att det är en stor parkeringsplats numera. Ridhuset innehåller numera klätterväggar och de andra används av diverse verksamheter. Nedre kasernplan är också en parkeringsplats men den gamla anrika byggnaden är sig för övrigt lik.
Det gula "Nya" vakthuset stod kvar och där hinderbanan varit står en klunga bostadshus. Tvärs över vägen, inklämd mellan ytterligare bostadshus står gamla soldathemmet ombyggd till nån form av frikyrka.Jag är inte säker på om de senaste 20 åren har varit till det bättre.

2 kommentarer:

  1. Vad jobbade du med när du jobbade på LV6? Jag söker någon som jobbade i soldathemmet. Kanske har du några kontakter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag utbildade tekniska officerare på Luftvärnets Officershögskola och Tekniska skola, LvOHS/TS, inne i bergrummet. Bodde ett par veckor på soldathemmet men kommer tyvärr inte ihåg någon där.

      Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...