måndag 12 januari 2015

Stjärnhimmel med time-lapse


Time-lapse med stjärnor tycker jag är lite coolt. Jag har testat det ett par gånger och fått klart blodad tand. En nackdel är att det tar lite tid och kräver sin dator att få till ett slutresultat.

Bilden ovan togs i helgen, eller rättare sagt de 320 bilder som bygger upp den. Varje bild är tagen med 10 sekunders exponeringstid för att dels kunna skapa linjerna på himlen som bilden ovan, dels för att generera en videon med stjärnor som rör sig över himlen. 

Kameran är riktad söderut med en kraftig vidvinkel på högkant. Därför beter sig linjerna lite lustigt med både norra och södra stjärnhimmeln med på samma bild.

Bilden nedan är tagen norrut och polstjärnan ses tydligt som en ensam prick i centrum av cirklarna. Bilden är uppbyggd av ca 100 bilder med 30 sekunders exponering under en timma.Nedanstående bild är tagen norrut men är en helt vanlig bild, 17mm brännvidd med 10 sekunders exponering vid bländare 4, som har fått skärpa, kontrast och färgmättnad förstärkt i Lightroom.Sista bilden nedan visar helgens uppställning när min och Helenes kameror stod ute i kylan i en timma. En söderut, en norrut.


Det tar en stund, och kräver väl tilltagna mängder hårddisk och RAM för att sätta ihop 300 time-laps bilder i Photoshop till en slutgiltig men det blir riktigt bra till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...