fredag 13 februari 2015

När jag fick chansen att testa en iPad


Jag har alltid haft en massa förutfattade meningar om Apples produkter men nu så har jag fått chansen att få testa och se hur bra Apples grejer egentligen är när nu alla lyfter upp dem till skyarna.

"En produkt från Apple är lättanvänd", "En sammanhållen infrastruktur gör att allt hänger ihop sömlöst", "Det är bara att starta upp den så fungerar allt utan utan krångel", "Allt synkroniseras lätt mellan iPad och dator". Vad kul att få testa detta! Jag är ju en Windows och Android-användare annars.

Jag fick iPaden av bästaste Lena :) Den hade krånglat och den byttes ut mot en nyare modell och har sedan legat oanvänd. Det är en gammal iPad 1 så den har några år på nacken men då redan denna modell, som allt annat Apple producerar, lyftes till skyarna så skulle det bli kul att möjligheten att testa.

Jag började med att ladda upp den varefter jag startade upp plattan och gjorde en fabriksåterställning för att rensa bort allt från tidigare användare. Jag matade in mina personliga data, inklusive att skapa en användare och lösenord, och gick in i Appstore för att börja hämta appar till den. Då var jag tvungen att mata in lösenord igen(!). Varje gång jag går in i Appstore måste jag mata in lösenord. Varför det? Den kommer väl ihåg vem jag är. Det gör ju Android.

Jag hämtade Facebook appen och några andra för att börja sätta upp plattan. Den laddade glatt ner apparna för att sedan vid installation konstatera att jag behövde uppgradera till IOS 6 för att kunna köra detta. Plattan har IOS 5. Testade med att uppdatera operativet. Det gick inte. Den är på det högsta den kommer att kunna ha. Det finns väl för fasen äldre versioner av apparna? Det har ju funnits tidigare. Ge mig en sån istället! Hur svårt kan det vara.

Jag googlade lite och fann en lösning. Man kan skaffa appar via iTunes som, sedan skickas på plattan och DÅ har man möjlighet att välja en äldre version av appen. Jävligt skumt förfarande men okej då. Jag testade. Jag tankade hem iTunes och installerade. Då kom nästa problem. Jag kunde inte synka plattan med iTunes innan jag först "köpt" en låt i iTunes och spelat den. Heeelt sjuukt!!

Laddade ner en låt och körde den. Då accepterades jag som användare för att kunna synka appar till plattan. Hämtade Facebook-appen via iTunes. Det ser ut som den först laddades ner till datorn lokalt, sedan till plattan. Varför på två ställen? I Google Play skickas det direkt till plattan eller mobilen. När appen väl dök upp i plattan fick jag valet att hämta en äldre version då mitt operativ var för gammalt. Äntligen! Vilken omväg! I Google Play på webben får man en lista på kompatibla devices jag har beroende på version av operativsystem eller andra begränsningar. Det är bara till dessa jag kan skicka ut något och då med rätt version från början. Mycket bättre. I mobilen eller plattan får jag från Play upp en lista på de appar som är kompatibla med rätt version till just min enhet. Fundamenta.

Okej, plattan är gammal men det är förvisso inte Appstore så den funktionaliteten borde väl ändå finnas. Jag drog igång min gamla HTC Hero - en mycket tidig Androidlur, faktiskt ett år äldre än iPad 1, och den synkar fint in appar från Play, med rätt versioner, utan några som helst problem.

Det jag gillade var skämen och dess tangentbord och den kändes förvånansvärt rapp för att vara såpass gammal. Sen blev jag lite impad över hur smart släden för simkortet var konstruerad. That's it.

Slutsatsen av det hela är att jag höll på få gråa hår över hur krångligt allt var och jag höll på att skicka den i omloppsbana ett par gånger. Den som påstår att Apple har en smidig, lättanvänd infrastruktur har nog aldrig riktig testat alternativen. Jag kom till slut på att det jag kan ha den till, förutom möjligtvis skärbräda, är som karta i bilen då skärmen är stor och tydlig samt att den har 3G. Jag är iaf glad över att jag testat den. Min förutfattade mening är nu ordentligt grundlagd. Jag kommer aldrig kasta bort mina pengar på en Apple-produkt. Någonsin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...