onsdag 18 mars 2015

Norrsken på St Patricks day

Igår var det ett fantastiskt starkt norrsken som kunde ses i hela Sverige, iaf om man inte bor mitt i stan, så också hos mig. Första gången jag fått chansen att fånga det på bild och jag blev rätt nöjd.Jag stack ut vid 22-tiden, släckte ytterbelysningen och tittade uppåt. I början såg det mest ut som tunna molnslöjor men efter några minuter började ögonen vänja sig vid mörkret och ett grönaktikt skimmer började uppträda. Perfekt så här på St Patricks day för de som firar denna dag.Efter en halvtimma, när ögonen vant sig ordentligt, var det ett trevligt skådespel. Dock inte så som man kan uppleva norrsken uppe i norr. Jag kommer ihåg från min tid i försvaret när jag låg på rygg i en snödriva på ett fjäll mitt i vintern och kollade upp mot himlen. Det var helt magiskt. Man kände det nästan och det knastrade lätt i luften och norrskenet var mycket färgstarkt.


Det enda sättet man kan få set det ordentligt här är att fånga det med en kamera. Jag körde ca 10-15 sekunders slutartid och bländare 5.6 med en brännvidd på 17mm. ISO:t låg på runt 1600. Släöjorna rör sig lite men det kändes som en bra tid att använda.


Givetvis är bilderna förstärkta lite i Lightroom efteråt. Jag har dragit upp både skärpa och klarhet rätt hårt samtidigt som jag höjt lystern en del. Även idag skulle det kunna finnas en möjlighet men jag har lite för mulet just nu och min Aurora-app visar på ett lite lägre intensitetsläge idag så jag hoppar över det. Nästa stora begivenhet blir solförmörkelsen på fredag om det nu kan tänkas spricka upp den dagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...