tisdag 5 maj 2015

En riktig Valborg

Valborg 2015 firades i Uppsala med den traditionella forsränningen i Fyrisån och mösspåtagningen i Carolinabacken nedanför slottet.Det är första gången jag firat Valborg i Uppsala på mycket länge och det var riktigt kul att få kolla in detta igen trots att vädret var lite kyligt.


 Jag och Heléne åkte in till stan och hann ner till Fyrisån vid kvart i 10. Då var det redan fullsatt längs ån i väntan på ekipagen som skulle anlända en dryg kvart senare. Vi hittade en bra plats strax nedanför Järnbron där vi stannade en halvtimma och tog en massa bilder.
Sedan rörde vi oss långsamt mot händelsernas centrum vid Dombron och första forsen. Det var mycket folk längs ån och en fantastiskt trevlig stämning. Det stod människor längs hela kanten, satt på räcken, satt uppklättrade i träd, på balkonger, i fönster...Fanns det en ledig plats så intogs den snabbt.
 Lite tråkigt med årets forsränning var, hörde jag, att det hade införts en regel om att man inte fick köra om varandra när man väl var i vattnet(!). Lite tråkigt måste sägas men det handlade väl om att försöka få ner ekipagen ett och ett i forsarna. Så tävlingen var i princip avgjorde redan när flottarna kommit i vattnet. Det hindrade iofs inte deltagarna från att ha vattenkrig på vägen ner mot målet.

Efter forsränningen gick vi upp en sväng mot slottet och satte oss vid sidan av Carolinabacken där vi hittade en solig plats med lä från den kalla vinden. Där satt vi och njöt i solen, drack lite rosé och plåtade människor som var på väg uppför backen för att hitta sig bra platser i solen.
Burksamlarna hade fina tider en dag som denna och vinsterna blev säkert mycket större än vanligt. Andra som tyckte det var mindre kul var ett par stressade harar som panikslaget sprang sicksack mellan människorna i parken.Det bjöds ordentligt med underhållning i närheten också. Från Stockholms nation dunkade musiken på under eftermiddagen och stället var fullsatt med långa köer för att komma in.


Mösspåtagningen var inte förrän kl 15 så vi tog ett varv på stan innan för att sedan ställa oss mitt i stan, på Stora Torget, för att fotografera mösspåtagningen. Avståndet till Carolina Redeviva, Universitetsbiblioteket, var väl ca 700 meter men det blev en perfekt plats att fotografera med ett 400mm teleobjektiv.
På slaget 15, när räkneverket hade räknat ner till 0, viftades det med de vita mössorna på bibliotekets balkong och den stora massan med människor började traditionsenligt ta sig ner för backen mot centrum igen.
Vi skippade att åka ut till en brasa på kvällen utan åkte hem och drog igång grillen istället. Ett avsevärt mindre men inte desto sämre alternativ :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...