onsdag 20 maj 2015

Köpenhamn i panorama


Köpenhamn är en vacker stad med alla sina gamla välhållna byggnader. Det spelar nästan ingen roll vart man kommer så räcker inte riktigt brännvidden till utan man vill få med ytterligare lite grann. Då är det bra att kunna klippa ihop ett panorama med Lightroom.

Bilden ovan är ett 180-graders panorama över Nyhavn sett från den södra kajen norrut.


Bilden är tagen mitt på bron över Nyhavns kanal riktning inåt kanalen mot Kongens Nytorv i nordväst. Det blev en rätt lång promenad denna fredag då det var fint väder och vi ville passa på att se så mycket som möjligt.Bilden ovan är tagen på Amalienborg och är ett nästan 270-graders panorama med mitten av bilden norrut. Fredriks Kirke kan skönjas på vänster sida i bakgrunden bakom lyktstolpen. Amalienborg är fint. Hela området, inklusive Fredriks Kirke, påminner lite om St Petersplatsen i Rom fast inte fullt så pampigt. Man förstår var arkitekten fick sina idéer ifrån.


Nu har vi tagit oss bort till Kastellet och står utanför vallgraven på den sydöstra sidan. Bilden är ett 180-graders panorama taget åt nordväst. I mitten ser man den ena av de två portarna till kastellet. Den andra ligger på andra sidan Kastellet på den nordvästra sidan. Här hade vi en fin dag och stannade några timmar i solen med lite vitt vin såsom många andra.


Efter Kastellet blev det en lång promenad söderut förbi Kongens Nytorv bort till Slottsholmen ich Christiansborgs slott. Denna vy är tagen utanför slottet, på andra sidan Fredriksholms kanal åt nordost.


Här är vi inne vid själva ridbanan vid Christiansborgs slott. Bilden är ett drygt 180-graders panorama över området med centrum åt slottet i nordostlig riktning. Detta är ett riktigt pampigt slott med lite stil till skillnad mot det moderna spektakel vi har i Stockholm.


Vi hade lite tur och fick komma upp i tornet på slottet alldeles utan kostnad, utan köer och vi blev nästan ensamma däruppe så det var lätt att komma åt att se. Här passade jag på att ta ett panorama över staden österut. Detta var vid 18-tiden och det är öppet till 21. Så här års ska man helt klart passa på att vara kvar till 21 kom vi på efteråt då man kan få en fantastisk vy över solnedgången. Nästa gång så...


Den sista bilden, på väg norrut mot Nyhamn igen, är tagen på Holmens bro nedanför slottet åt väster. Man ser Holmens Kirke till vänster och Börsen med sitt skruvade torn till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...