fredag 22 maj 2015

Min bästa telefon någonsin!


Nu har jag bytt telefon igen och fått tag på den bästa telefon jag någonsin ägt. Det är ingen Android-lur och definitivt ingen iPhone heller. Det blev min första Windows-telefon.

Med 20 år på jobbet så belönades jag med en jubiléumsgåva att handla något för i en speciellt uppsatt webbutik från Telia. Då jag redan har en Xperia Z och skillnaden mellan den och en lite nyare Xperia Z3, vilket var det enda vettiga Android-valet, inte är så stort så tänkte jag om och funderade på om jag skulle ta och testa en Windowstelefon istället.


Sagt och gjort. Det blev en Nokia Lumia 930 med Windows Phone 8.1. En ruskigt bra telefon helt enkelt. Den har, precis som min Xperia Z, en fem-tums skärm och är i stort sett lika stor fast med lite mjukare linjer.

Skärmen är bland de bästa jag testat. Den är ljusstark och betraktningsvinkeln är sjukt bra. Men det som verkligen imponerar är kameran. Den har en 20MP kamera med Carl Zeiss optik och optisk bildstabilisering. Man kan givetvis spara sina bilder i RAW vilket jag verkligen gillar. Den har en dedicerad kameraknapp som sitter på rätt ställe som en avtryckare ska och kameran startar snabbt när den behövs. Den bästa kameran är den man har med sig och denna är ruskigt bra!

Tidigare har jag inte direkt blivit imponerad av Windowstelefoner men med Windows Phone 8.1 så har de hittat rätt. Allt funkar smidigt och apparna svarar snabbt utan att lagga. Metro-gränssnittet, som ju också finns i Windows 8 för PC, skiljer sig en hel del från konkurrenterna men när man vant sig så känns det helt naturligt och är effektivare än att behöva bläddra mellan en massa sidor för att hitta sin app. Metro på en telefon är klockrent! På en icke pekdator däremot är det tveksamt.

Nackdelen med en Windowstelefon är väl att det inte riktigt finns appar till allting. Några företag, som t ex SJ, har medvetet valt att bara göra appar till iPhone och Android då de är störst och det suger lite. Visserligen har inte Windows Phone mer än 10% men det är ändå en hel del människor.

Det blir antagligen en ändring på detta iom att Windows 10 som släpps till sommaren. Microsoft har lovat enkla vägar till portering av både Android och IOS-appar som lätt ska kunna anpassas till Windows 10.

Lite tråkigt i sammanhanget var att den Telia webbshop som jag var hänvisad till gjorde en Henry Ford: "Välj vilken färg du vill så länge den är svart"
Jag som hade tänkt mig en grön eller orange telefon. Svart är så....diskret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...