söndag 28 juni 2015

Fasadprojektet påbörjat


Nu när det fina vädret äntligen behagat visa sig blev det hög tid att dra igång med att byta fasad på kåken. Vi började med den sydöstra sidan som var värst åtgången.

All den gamla stockpanelen bräckte vi bort upptill den punkt där vinden tar vid. Resten fick vara kvar. Den gamla 45mm stenullsisoleringen och den torra vindpappen revs ned. Även de gamla 2-glas fönstren får sitta kvar då de i sammanhanget inte medför så stora värmeförluster.


Sedan byggde vi på med 45-reglar och tryckte in 120mm glasullsisolering vilket i stort sett tredubblar isolervärdet.


Vidare på med ett lager vindpapp och ovanpå detta läkt för att skapa en luftspalt mot den nya panelen. Arbetet så långt tog ca åtta timmar på lördagen. Efter detta var det dags att slappna av lite och käka lite god mat.


I dag var det då tags att börja sätta upp den nya panelen som redan blivit förlaserad med ett lager färg. Den inköpta kompressorn och spikpistolen har varit ovärderlig under dagen, likaså Heléne :)


För att säkerställa att vi hädanefter slipper diverse ohyra såsom möss och getingar i fasaden sitter det nu ett kraftigt aluminiumnät mellan hammarband och stockpanelen. Nu kan inget komma upp i luftspalten nerifrån. Övriga potentiella ingångar kommer också att fogas noga :)


Så här långt kom vi idag, sedan tog de förlaserade brädorna slut. Imorgon sätter vi dit de sista vilket kommer att bli lite pilligt. Mycket spring på stegar blir det. Upptill mot vindsutrymmet behövs ingen isolering utan den gamla panelen samt en luftspalt får räcka.


Man får inte heller glömma bort att njuta i det fina vädret så en god öl och lite smörrebröd passar bra som paus när man jobbat en stund.


En vägg snart klar och fem till kvar att byta ut. Det är skönt att veta ved man ska pule med under sommaren iaf :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...