fredag 5 juni 2015

Gratis Windows 10 uppdatering


Nyligen släppte Microsoft ett tidsbegränsat erbjudande om att uppgradera sitt existerande Windows 7 eller 8.1 till Windows 10 helt utan kostnad. Jag tror det är ett erbjudande man ska nappa på. Jag testar för närvarande en Windows 10 Insider Preview och jag gillar det jag ser.Om man håller sin dator uppdaterad via Windows Update, och man har ett exemplar som är berättigad till en uppdatering (en rumsren installation), dyker det upp en liten Windows 10 ikon i notifikationsfältet. Klickar man på ikonen dyker följande fönster upp:


Det enda man behöver göra är att mata in sin email-adress och sedan vänta på en notifiering om när den finns att hämta. Detta är utlovat till den 29 juli. Har man flera enheter måste man göra detta steg för var och en av dessa.

Microsoft har genom tiderna lyckats med vartannat operativsystem. Windows 98 var inget vidare, Windows XP var bra. Vista var inget vidare, Windows 7 var bra. Windows 8 var inget vidare så Windows 10 kommer alltså bli lyckat.

Den största nackdelen med Windows 8 var att den var för hårt anpassad mot plattor och pekskärmsdatorer. Det nya Metro-gränssnittet, med de fyrkantiga färgade rutorna, funkar på en telefon eller en pekskärm. Att styra den med mus var ingen höjdare.


Microsoft verkar ha tagit åt sig rejält av kritiken för Windows 10 känns som ett mellanting mellan Windows 7 och 8, fast modernare. Den går att anpassa till datorläge eller pekskärmsläge. I detta fallet kör jag i "vanligt" läge. Den översta bilden visar gränssnittet i skrivbordsvy efter uppstart. Det ser i stort sett ut som en vanlig Windows 7. Det finns en startknapp nere till vänster precis som vanligt och klickar man på den skiljer det sig dock en hel del.

Jag tänker inte göra nån större djupdykning i detta men jag vill ändå peka på några intressanta detaljer. Startmenyn innehåller en del saker till vänster med de senaste dokumenten samt en del viktiga genvägar till t ex kontrollpanel och filhanterare. Man kan också visa en lista över alla appar man har.

Den högra delen av startmenyn visar de appar man har valt att ha genvägar till i form av Metro-gränssnittet. Vill man lägga till appar här drar man helt enkelt över dem från startmenyns vänstra del till Metro-arean.Inställningar kommer man åt lätt från startmenyn och den har ett rätt minimalistiskt gränssnitt och en logisk gruppering.


Genom att klicka på den lilla ikonen med rutorna direkt till höger om sökfältet visas aktivitetshanteraren med de appar som är igång. Klicka på en app för att välja den.


I notikationsfältet till höger är det lätt att komma åt diverse inställningar precis som tidigare Windowsversioner. Bra är att man direkt från Nätverksikonen kan sätta datorn i "Airplane mode"


Från meddelandeikonen kommer man åt diverse notifikationer men också en uppsättning ikoner för att komma åt viktiga funktioner direkt, mycket likt top-baren på en Android-telefon.


En trevlig nyhet är multipla skrivbord vilket gör att man kan gruppera sina program och inte visa allt på en gång. Man klickar bara upp aktivitetshanteraren (den lilla ikonen med rutorna till höger om sökfältet) och klickar sedan på "New desktop" nere till höger på skrivbordet. Att nytt skrivbord blir tillgängligt.


Sedan använder man aktivitetshanteraren för att växla mellan sina skrivbord som ovan. I bilden visas för närvarande inga aktiva appar då de tillhör mitt första skrivbord och detta är det senast skapade.


Ytterligare en trevlig nyhet är den nya webbläsaren, EDGE. Man kommer att dumpa sorgebarnet Internet Explorer och köra på denna nya lovande webbläsare istället.

En kul funktion med EDGE är att man kan sätta vilken sida som helst i "redigeringsläge" genom att klicka på en liten ikon uppe till höger. Det lila fältet med diverse trevliga funktioner visas. Härifrån kan man t ex välja överstrykningspennor samt vanliga pennor i olika färgar och med dessa rita och markera varsomhelst på webbsidan. Sedan går det att spara detta till t ex OneDrive eller dela detta med någon. Den som arbetat med Office OneNote känner igen sig.


Det går också att markera ytor på webbsidan och spara just dessa klipp.En annan bra sak med EDGE är också att man kan sätta sin sida i ett speciellt läsläge som skalar bort allt onödigt som sidhuvuden, diverse reklamfält och annat onödigt jox. Det ska bli intressant hur den hanterar t ex Dagens Industris sajt som är en ren mardröm med reklam som poppar upp överallt och ingenstans samtidigt.

Som sagt, detta blev en kort sammanfattning av lite trevliga nyheter i Windows 10. Alla mina datorer är nu registrerade och nu är det bara att vänta till den 29 juli innan uppdateringen kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...