måndag 15 juni 2015

Skogens B-17 bombare


En lite ovanligare gynnare i trädgården numera är Bålgetingen men det har jag träffat på ett antal gånger under den senaste veckan. Det är en stor geting. Mycket stor.

Detta exemplar, en drottning antar jag med tanke på storleken, var nog närmare 5 cm lång. Jag såg en fråga på en sajt: "Hur vet man att det är en bålgeting?" Svaret: "När det kommer någonting flygande som är stor som en Blåmes och låter som en B-17 bombare från Andra världskriget då är det en Bålgeting" Det ligger nåt i det. Surret är imponerande.


Denna krabaten fattade tycke för min öl och surplade glatt i sig innan den brummade iväg igen. Jag brukar så snabbt som möjligt slå ihjäl alla getingdrottningar som försöker hitta boplatser under hustaket men Bålgetingen lämnar jag ifred, de äter ju andra getingar och anses vara väldigt fredliga av sig. Nu får jag hoppas att mina nya getingkompisar kan göra lite nytta och hjälpa till med att hålla undan alla vanliga getingar från huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...