måndag 20 juli 2015

Halvvägs med fasadbytet


Dags för del-etapp tre med fasadbytet och med detta har vi hunnit till hälften av huset. Vädret denna sommaren hjälper ju inte till precis och allt tar nästan dubbelt så lång tid men...det tar sig :)


I vanlig ordning började det hela med att riva ner befintlig fasad, Isoleringen, visade det sig, var ännu sämre än den på andra huskroppen. Ca 3 cm vaddliknande material mellan två vindpapp-ish ytor.
Tro fasen det blev svalt inne när det kröp nedåt på kvicksilvret i vintras.Ovanför fönstret till mammas sovrum, eller precis som ovanför de andra fönstren, så hittade vi diverse bosättningar. Denna gången så ser det ut som en gammal bikupa med sina etageliknande skikt. Notera att det är existerande isolermatta som omvandlats till detta nya boende.


Fredagen gick åt till att riva ner existerande panel och isolering samt att se över eventuella skadade delar i syllar och reglar. Sedan var det dags att, pga rådande vädersituation, sätta upp en rullad presenning som vid behov kunde fällas ner framför väggen.


Mycket riktigt så kom det en skur, följt av några till. Blev inte mer gjort den dagen.
Detta är väl det största problemet i år med varannantimmes-väder. Allt tar dubbelt så lång tid då man ständigt tvingas plocka fram och plocka undan saker. Målningen är alltid en chanstaging då lasyr kräver iaf 24 timmars uppehåll för att undvika fläckar.


Lördag efter lunch blev okej och väggen fick snabbt på ett lager ny modern isolering samt vindpapp för skydd mot eventuella skurar.


Några lager panel hann vi få upp innan vädret satte stopp och presenningen var tvunget att rullas ned. Fönstret till toa/badrum byttes också ut mot ett lite mindre fönster då det läckte ut rätt mycket värme från detta utrymme som man alltid vill ha ett gött klimat i.


Slutligen sattes all panel upp på söndagen och sköts fast med spikpistol. Fördelen med att jobba med en spikpistol är uppenbar. Man skruvar panelen lite här och där under uppsättningen bara för att få en att sitta kvar. Sedan skjuter man den med pistolen på nolltid.

Den lilla kortsidan mellan huskropparna körde vi bara till takhöjd på den nedre huskroppen. För att göra resten måste taket fixas och det är nästa års projekt. Det får räcka med en temporär avslutning så länge. Det kan bli ett litet kallras där till vintern men det lär vara marginellt.


Jag måste erkänna att jag fick lätt träningsvärk i axlarna dagen efter. En spikpistol på 4,5 kg är rätt tung att hantera med en hand på en stege.


Slutresultatet, exklusive fönsterfoder men dessa kommer att målas och sättas upp i veckan. Halva huset klart, halva kvar :)


2 kommentarer:

 1. Shit vilket jobb!!

  Jag och min kille tänker flytta ner till Göteborg, ända ifrån västerbotten i höst. Känns fantastiskt! Har du tips på boende, hojta gärna! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Göteborg måste man, till skillnad från många andra orter, söka bostad via ett centralt register. Du bör registrera dig på Boplats.se för att ställa dig i kö. Medsökande är bra då man kikar på betalningsförmåga etc.

   Trevlig blogg du har! Ett tips...använd Blogger istället. Då kan du själv dra in lite stålar från reklamen istället för att ge bort dessa till andra :)

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...