onsdag 29 juli 2015

Windows 10 uppgradering på Windows 7 & 8


Windows 10 uppgradering den 29 juli och allt förväntas gå smidigt förutom diverse larm om att Internet kan sänks då miljoner användare förväntas uppgradera samtidigt. Jag har haft både positiva och negativa erfarenheter av detta. 

Jag fick min uppgradering till min Ultrabook som körde Windows 8.1 och installationen gick smärtfritt från början till slut. Fullständigt klockrent och klart på under timmen. Alla mina viktiga program funkar som innan och alla filer på skrivbordet och inställningar är kvar sedan tidigare.

Jag har också en Windows-platta med Windows 8.1 men den bråkade med mig. Uppdateringen laddades ner till sin helhet vilket innebar ca 4 GB och efter ca 40% så rullades det hela tillbaka igen och min Windows 8.1 återställdes utan några som helst indikationer om vad som var fel.  Jag tror iofs att det handlar om för lite diskutrymme till att packa upp installationen på. Jag körde detta två gånger med samma resultat.

Min maskin med Windows 7 SP1 stötte på samma problem. Två misslyckade uppdateringar varav den tredje lyckades och håller på som bäst att sätta upp systemet. Länge, mycket länge, står det Installerar uppdatering 1 av 1 på skärmen innan den stänger ner/startar om. Sedan kom jag till Windows update och Windows 10 uppdateringen började. 

Totalt innebär detta ca 20GB data som jag har behövt ladda ner helt i onödan. Med tanke på att månadsgränsen för mitt mobila bredband är 60GB så är det klart kännbart.

För att lösa problemet med plattan hittade jag ett program på Microsofts site som heter Media Creation Tool. Denna kan skapa en bootbar image på en DVD eller USB-sticka eller helt enkelt ladda ner och uppgradera datorn man kör den ifrån.  Vi år se om detta löser problemet med plattan.

Hade jag vetat detta från början hade jag hellre laddat ner installationen till USB en gång för att sedan uppgraderat min maskinpark från USB. Detta hade sparat mig massor med värdefull datatrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...