torsdag 13 augusti 2015

Mannen på taket


Igår kväll efter mörkret lagt sig skulle jag på Perseid-jakt. Då jag ville rikta kameran mot nordost fick jag hitta en annorlunda plats än stjärnfotograferingen i vintras - på taket på lillstugan.


När jag väl klättrat upp dit och riggat upp mina kameror, ställt in fokus och exponering korrekt hände det som inte fick hända. En molnfront kom in från väster och täckte hela himlavalvet i över en halvtimma. Där blev jag sittande utan att se en stjärna på en evighet som det kändes. 


När molntäcket hade dragit iväg österut drog jag igång kamerorna i olika riktningar och de smattrade iväg ca fem bilder/minut vardera med en exponeringstid på ca 10 sekunder. 

Jag har inte en susning om det fastnade nåt på någon bild. Det blev ett par hundra bilder totalt och den täckningsgraden låg väl på ca 75% av tiden. Det tar tyvärr, med så lång exponeringstid, lite tid att lagra undan bilden innan nästa går iväg. 


Själv såg jag fem små ynkans streck över himlen vilket blev en besvikelse med tanke på att det skulle vara kulmen på meteorskuren denna natt. Det blev, enligt andra, mer aktivt senare framåt natten men då jag skulle gå upp vid 05:30 stannade jag inte senare än till midnatt. 

När jag skulle packa ihop skrämde jag slag på en katt som smög fram nedanför taket. Den tittade skrämt upp när den hörde mig skrapa till med en fot och undrade nog vad sjutton jag gjorde där uppe. 

Ikväll blir det att snabbt gå igenom bilderna och se om det kom med något av det jag såg, annars tror jag det blir en kväll på taket igen :)

1 kommentar:

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...