fredag 14 augusti 2015

Ser du stjärnan i det blå?


Natten mellan den 13:e och 14:e augusti var det en chans till att kolla in Perseiderna och försöka fånga en meteor på bild. Denna gången mellan kl 02:00 och 03:00

Vi satte väckningen på halv två och pallrade oss, sömndruckna med ögonen i kors, ut för att rigga kamerorna i ett försök att fånga något av detta himlafenomen. Runt denna tid skulle det vara mellan 40-50 meteorer synliga per timme från vår position.


Problemet är att man kollar ju inte alltid åt samma håll eller ens upp hela tiden. En kamera som skjuter iväg en oavbruten serie med 10-sekunders exponeringar pekar ju inte nödvändigtvis åt rätt håll när det glimmar till på himlen. Ett par stycken blev det på bild iaf och ett tjugotal såg vi under denna timme. Dock var ingen riktigt av digniteten att man blev till sig av upphetsning.


Vi tröttnade rätt snabbt på detta. Många snackar om att det är "rena fyrverkeriet" med Perseiderna. Skitsnack. Rätt tråkigt egentligen. Det blev några andra bilder på stjärnhimlen men så här års är det egentligen alldeles för ljust ute. Jag föredrar vintern då det är riktigt mörkt och man får se massor av stjärnor. Det hade varit mycket roligare om denna meteorskur hade inträffat å vintern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...