måndag 28 september 2015

Det sket sig igen och bara 17 år tills nästa chans

Nattens supermåne i kombination med blodmåne utlovades bli en spektakulär upplevelse. Det är trots allt inte så ofta det inträffar. Månförmörkelse blev det med besked! Det var, till skillnad från vad SMHI utlovat, igenmulet hela natten. Lite Déjà vu blev det från vårens solförmörkelse som också försvann i molnen.Växlande molnighet var utlovat och det ger trots allt bra chanser till att få se denna måne. Jag tog ett par bilder redan på kvällen innan för att sedan träffa John Blund redan vid 21. Klockan var satt på 03:45 första gången men då var det så mulet så det gick inte ens att skönja ens riktningen mot månen. Nästa väckning sattes till 04:30 då maximum skulle kunna skönjas. Månen?? Inte en chans med alla de molnen.Till slut bestämde jag mig att sätta sista väckningen på kl 05:00 för att kunna åka till jobbet efteråt. Sa jag att det var mulet?! Inget där heller. Dök i säng och snodde åt mig en halvtimma sömn till för att gå upp vid 05:30 och äta lite frukost.Precis innan avfärd lyckades jag få iväg ett par bilder på månen som lyste igenom nattens sista molnbank. Då var det redan väldigt partiellt och bara en fjärdedel i jordskugga. På vägen till jobbet fick jag såklart, för att ytterligare bättra på dagen, gallstenskänningar och bestämde mig för att vända hemåt igen. Jag hann lagom in till Uppsala innan det var dags. Sista månbilden lyckades jag iaf få på vägen hem igen precis innan den gick ner. Så en hyfsad bild på supermånen kan jag väl iaf tillgodoräkna mig.  Tills nästa supermåne/blodmåne-kombo är det "bara" 17 år men det blir väl mulet då också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...