torsdag 8 oktober 2015

Att ständigt vara på fel plats vid fel tid


Att se norrsken i södra delen av Sverige kräver några saker; att utbredningen är stor, att styrkan är hög och inte minst - molnfritt. Igår fanns det goda förutsättningar för ett ordentligt skådespel, bättre än i vintras, men molnen ställde till det.

Utbredningen var under tidiga kvällen riktigt stor och sträckte sig en bra bit söderut. Tyvärr var det fortfarande för ljust och i väntan på mörkret såg jag en molnfront närma sig.


Lagom till mörkret hade lagt sig hade också molnen lagt sig som en mörk filt över Järlåsa. Inget norrsken där inte. Inga antydningar till luckor i molntäcket heller. SMHI lovade hyfsat klart efter midnatt. Bara att ställa klockan och dyka i säng då.Upp strax efter midnatt och ut på baksidan. Nästan stjärnklart. Vilken lycka! Fast...jag såg inhget norrsken. Jag sköt iväg ett par bilder bara för att se om det kanske kunde fastna på bild i alla fall. Resultat? Nada :-( Det visade sig att norrskenet dragit sig tillbaka rejält och var knappt synligt från någon punkt i Sverige. Bara att lägga sig igen då.När jag gick upp på morgonen vid 05:30 hade utbredningen flyttat sig söderut igen och skulle kunna vara synligt från mig. Jag plockade fram kameran igen, gick ut och gissa vad? MOLN!2015 kommer jag att alltid komma ihåg som året där jag ständigt var på fel plats. Den totala solförmörkelsen - jag såg knappt solen för alla molnen. Supermånen/blodmånen nyligen. Sa jag att jag inte såg ett skit för att det var mulet? Lagom tills det var över försvann molnen. 

Att missa ett norrsken är inte hela världen, det kommer fel. De andra fenomenen är något ovanligare och det är några årtionden emellan. Surt. Bilden nedan togs i mars och var ett betydligt svagare norrsken än nattens. Dock molnfri.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...