fredag 20 november 2015

Sjukvården kan allt sätta fart när den vill


Sjukvårdens kvarnar maler långsamt, mycket långsamt. Rätt var det är, utan att man är riktigt beredd, så  kan det sätta en himla fart. Då gäller det att hänga på.

Jag har haft återkommande gallstens attacker sedan början av juni och efter ett otal besök på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset så blev jag till slut remitterad till Enköpings sjukhus för ett ultraljud - som sedan på konsultbasis utfördes av - Akademiska sjukhuset i Uppsala(!)

Fynden var, som det stod på pappren, icke konklusiva men det kunde vara en gallsten. Redan då hade jag själv listat ut vad problemet var efter vad jag upplevde,vad som sagts och vad som visats mig. Gallblåsan var liten och förkrympt och kunde inte arbeta som den skulle, Detta var i början av september.

I början av oktober fick jag prata med en läkare på kirurgen på Akademiska som för säkerhets skull ville göra en skiktröntgen för att utesluta eventuella problem med njuren. Jag lade fram min teori men som vanligt ansågs väl en patient inte veta tillräckligt mycket.

Efter skiktröntgen kunde jag läsa i remissvaret till läkaren att jag mycket riktigt hade haft rätt hela tiden. Det var exakt det problemet jag trott hela tiden. Nu började det iaf hända saker. Efter att i förrgår träffat min läkare på kirurgen igen så har jag nu en operationstid om ett par veckor. Jävlar vilken fart det blev plötsligt. En kronisk gallblåseinflammation är inget man vill ha kvar.

En intressant, och kanske inte så bra, detalj i allt detta. Man får fylla i hälsodeklaration innan operation. Där ska bland annat uppges om man är allergisk mot vissa läkemedel och vilka mediciner man tar så att det inte blir fel vid själva operationen. På mitt papper hade någon annan kladdat en massa saker i dessa fält och det var varken mina eller läkarens kråkfötter. Vi insåg att det var någon annan som fyllt i en annan patients uppgifter på fel (mitt) papper. Vederbörandes (notera frånvaron av hen) hälsodeklaration lär alltså vara felaktig när det är dags. Det kan ju sluta illa om man inte dubbelkollar innan. I mitt fall är problemet löst då vi såg detta i god tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...