onsdag 16 december 2015

Ett ypperligt smart köp


Jag har blivit med Surface Pro. En maskin jag suktat efter länge och till slut uppenbarade sig ett oemotståndligt köptillfälle.

Microsoft Surface Pro är en dyr historia men då är det också en komplett dator i formen av en platta. När Surface Pro 4 presenterades med ett lanseringsdatum satt till slutet av november sjönk priset en aning på föregångaren Surface Pro 3 och jag insåg snabbt att när den nya släpps då faller priset på föregångaren rejält. Exakt så blev det. Med ett rekommenderat listpris som låg ett par tusenlappar över föregångarens var utgångsläget ypperligt för att kunna göra en bra affär.

Med endast ett fåtal maskiner kvar hos några återförsäljare kan man fortfarande komma åt en Pro 3 ca 40% billigare än motsvarande Pro 4. Då snackar vi en maskin med en I7 processor, 8 GB RAM och 256 GB SSD. Till detta en upplösning på 2160x1440 samt en ypperlig pekskärm med tryckkänslig penna.

Det som skiljer mellan 3:an och 4:an är att 4:an kommer med ca 25% högre prestanda, 0,3 tum större skärm och ännu lite högre upplösning. Just ja, 4:an är 0,5 mm tunnare än 3:an. 8,5 mm istället för 9.   Upplösningen räcker för mig som det är utan att behöva använda glasögon och den något högre prestandan motiverar inte prisskillnaden. Inte den halva millimetern heller. Möjligtvis skulle man kunna motivera detta med att det nya tangentbordet till 4:an, likaså nya pennan med 1024 trycknivåer, är så mycket bättre än föregångarens. Fast egentligen inte, tillbehören är fullt kompatibla. Man kan använda Pro 4:ans tangentbord och penna till 3:an så skillnaderna jämnas ut ännu mer. En Pro 3 med 4:ans tangentbord blev ett ypperligt köp. 4:ans penna tillkommer senare.


Här är den, min Surface Pro 3, som platta utan tangentbord.En riktigt bra finessär det utfällbara steglösa stödet vilket gör att man bekvämt kan ställa den på ett bord eller ha den i valfri vinkel i knät.


Det tunna tangentbordet, som också blir ett skyddande fodral, fäster magnetiskt mot ena långsidan på plattan.


Ihopfälld väger den, komplett med tangentbord, 1,100 gram. Lätt som en plätt. En perfekt maskin för mig att redigera bilder på när jag är på resande fot. Bildredigering i Lightroom kräver sin dator och denna gör jobbet med råge.


Givetvis är tangenterna bakgrundsbelysta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...