fredag 4 december 2015

Operationsfabriken is da shit


Hemma igen efter gallstensoperationen som har gått som på räls. Detta är helt klart första gången jag har sett något som liknar flödeseffektivitet inom sjukvården.

Jag var på plats på Enköpings Lasarett kl 8:30 på morgonen dvs en halvtimma innan min utsatta tid. Jag fick ett skåp där jag kunde stoppa in mina saker under dagen och byta om till den fina sjukhusstassen som utgjordes av en vit klänning med öppen rygg, blå morgonrock och vita 2 meter långa tubsockar. Till detta matchande blå tossor på fötterna och en vit basker. Najs! Tur att jag dessutom inte är vidskeplig med tanke på skåpsnumret, haha.

Efter en kort väntan togs jag in på prep där jag förbereddes på allehanda sätt med smärtstillande, blodtrycksmätning och det värsta av allt; de rakade min mage ren som en babystjärt(!). Nu känner jag mig som en kinesisk nakenhund. Hua.

Läkaren fick jag träffa, hör och häpna, 30 minuter innan jag ens skulle varit där. Han berättade snabbt vad som skulle ske och klottrade lite hieroglyfer på magen där alla hål skulle göras.


Strax innan 12 var det min tur att lufsa bort till operationssalen där jag blev snabbt och effektivt preppad på operationsbordet av trevlig och förtroendeingivande personal medan jag svor över att jag inte hade kameran med mig. Det fanns ju så mycket coola grejer att plåta där. När allt var klart så kickade narkosen in snabbare än snabbt. Halsen snörde sig, jag hostade till....

...och vaknade på uppvaket vid 14-tiden. Det första de sa till mig var att jag skulle sova en stund. vadå sova, jag hade ju sovit i flera timmar. Efter 20 minuter hade jag iaf lyckats tjata till mig saft, kaffe och min dator så att jag skulle ha nåt att göra medan jag bara låg där. Man får inte lämna stället förrän man lyckas med att tömma blåsan på ett mätbart sätt och det tar rätt lång tid med tanke på att man inte få dricka något innan. Jag blev till slut utsläppt 17:30. Helene väntade på mig däruppe och vi kunde åka hem med en sjuktaxi. Den resan blir en helt egen story.


Så här ser kaggen ut numera med en massa plåsterlappar för alla hål de lyckats göra. Dessutom är den uppsvälld som buken på en flodhäst då de spänner ut kaggen med övertryck som en ballong under operation. Jag har så infernaliskt ont i axlarna efteråt vilket tydligen är helt normalt vid en titthålsoperation just pga att buken varit utspänd. Annars känns det inte så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...