tisdag 29 december 2015

Startrails & timelapse


Igår kväll var det riktigt kallt, -14 grader, men min 5D Mk II fick arbeta ändå. Under en timme stod den och sköt iväg 125 bilder á 30 sekunder för att skapa både en star-trail-bild och en timelapse. Sen dog batteriet.


125 bilder precis som bilden ovan med en ytterst liten förskjutning av stjärnhimlen varje gång skulle läsas in i datorn i LightRoom för att sedan läsas över som lager i Photoshop. Där la jag sedan samman alla lager till ett enda med inställningen att det ljusaste från varje bild skulle lysa igenom för att skapa själva star-trailen. Mycket minne går det åt för att läsa in 125 bilder á 21 MP.


För att göra en timelapse blev det istället att skapa en animering från alla lager där varje lager visas i tur och ordning i 0.2 sekunder och sedan spara detta som en rörlig GIF.


Resultatet av star-trailen. På den övre delen av bilden böjer stjärnorna av uppåt och på den nedre delen nedåt. Det är i själva verket norra och södra stjärnhimlen. I mitten, där det är rakt, löper förlängningen av ekvatorn.


Till sist själva timelapsen som också är sammansatt av 125 bilder. Ca 18 MB stor blev den i detta lilla format, bara 15% av orginalstorlek. Lite kul att se av skuggorna hur månen förflyttar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...