onsdag 17 februari 2016

Varde Norrsken!


Då var det då äntligen dags, dags för alla parametrar att falla på plats, dags att hugga kameran och försöka fånga lite ljus från norr,


För första gången på länge så inträffade de olika parametrar som behövs för ett bra norrsken samtidigt; tillräckligt starka solvindar, rätt polaritet och ett gott samarbete av vädret. SMHI hade nådigt låtit bli att beställa moln över området, något som tyvärr inträffade alltför ofta förra året.


Nu var det iaf hyfsat klart väder och runt -5 grader. Det enda som störde var månen som förorenade ljuset en del men tack och lov var det ett starkt norrsken igår kväll. Man ser t o m "fingrarna" som dansar uppåt.


Det var såpass starkt att detta gick att se med blotta ögat, ett mörkeranpasssat öga iofs, men skenet syntes stundom klart och tydligt.


Sista bilden visar skenet rakt över stugan. Alla bilder var tagna igår kväll mellan 20:30 och 21:10. Emellanåt försvann det nästan för att en stund senare flamma upp igen. Man får ha lite tålamod. Sammantaget var detta nog bland det fräckaste jag sett härifrån Järlåsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...