söndag 13 mars 2016

Ett alldeles särskilt smart hem


Idag har det knackats kod hela dagen. En smartare kod skulle man kunna säga, eller iaf kod för ett smartare hem.


Planen är att kunna styra och hålla koll på alla lampor via datorn. Det hela baseras på ett antal fjärrstyrda switchar och fjärrkontroller från Nexa och en Tellstick Duo för att koppla ihop detta med en dator. 

Vad jag bidrar med är att bygga ett gränssnitt för att visualisera detta på ett antal skärmar, t ex en gammal iPad 1, varifrån jag kan både styra belysningen men också se vad som är på eller ej. Detta ska sedan användas också för övervakningsändamål då olika triggers också kan ta bilder med IP-kameror och skicka dessa direkt till mig oavsett v ar jag befinner mig.


Den lilla Tellsticken är hjärtat i systemet och kopplat till en liten dator, t ex en Rasperry Pi eller en avlagd gammal laptop, så kan hela huset styras och övervakas. Ett av delprojekten blir också att länka ihop väderstationen med et hela så att aktuellt väder, och även predikterat väder, kommer att visas överlagrat på displayerna.


Nu är det grafiska gränssnittet snart fungerande och kan mappa enheter mot Tellsticken. Nästa steg blir att koppla ihop detta så att saker går att styra också.

2 kommentarer:

  1. Haha jag snubblade över detta inlägg av en slump men gillar projektet grymt mycket! Ambitiöst verkligen =). Jag har själv funderat på att kunna fjärrstyra mitt hem samt övervaka allt via typ en ipad, mest i syfte att veta om spisen är av eller på och sådana saker.. lite kontrollbehov =P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Det är alltid kul att se vad man kan sno ihop för något. Uppdatering kommer allteftersom

      Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...