söndag 20 mars 2016

Windows 10 Mobile - succé eller en pannkaka?


Jag och Heléne har precis uppgraderat våra Lumia 930 till Windows 10 Mobile och resultatet har varit minst sagt varierat. Från succé till pannkaka.

Från att ha väntat som en äggsjuk höna sedan i somras när Microsoft meddelade att Windows 10 för telefoner skulle lanseras under senhösten förra året så har det ständigt skjutits framåt. Senaste budet, ryktesvis, kom i början på veckan där lanseringsdatum var satt till den 17:e mars.  Givetvis var jag inne och kollade och kollade under inställningar/telefonuppdatering men ingenting fanns.


 Den 18:e kunde jag läsa i en artikel på nätet att man var tvungen att köra appen "Upgrade advisor" för att starta själva uppgraderingsprocessen och tillåta telefonen att ladda ner det hela. Först efter detta gick det att ladda ner uppdateringen via inställningar/telefonuppdatering.

Med tanke på hur Microsoft på PC-sidan hela tiden slagit på trumman och spammat alla med små uppdateringsnotiser så har man varit förvånansvärt tysta vad gäller telefonsidan. Om man inte letar själv får man helt enkelt inte reda på hur man ska gå tillväga. Så enkelt det varit att skicka ut ett push-meddelande till användare som har möjlighet till uppgradering - de vet ju vilken lur jag har!

Hela uppgraderingsprcessen tog ca 30 minuter. Ungefär 10 minuter med ett snurrande kugghjul på skärmen tills Windows 10 var installerat, sedan en omstart och ytterligare ca 20 minuter för att portera över existerande data och inställningar.

Här ger jag Microsoft högsta betyg, iaf avseende min telefon. Jag trodde att jag skulle behöva installera om allting men inte. Hela klabbet; WiFi-inställningar, appar och deras inloggningar, SMS, emailkonton, t o m det Mobila Bank-ID:t fungerar efteråt.

För Heléne gick det sämre. Mobilt BankID funkar och hennes Gmail-konto funkar som en hel del annat men Microsoft har lyckats med att tappa bort kopplingen till hennes Microsoft-konto vilket slagit ut bland annat SMS och kalender. Det går helt enkelt inta att koppla hennes konto till detta. Lär bli ett supportärende. Lite skakigt. Exakt samma telefoner med nästa samma setup och hälften fallerar.


Efter uppgraderingen blev det en ny väntan då alla appar skulle uppdateras till nya versioner.


Har man kört Windows 8.1 på mobilen skiljer det sig inte nämnvärt. Det är en del mindre skillnader i utseende men i stort sett lirar det mesta som vanligt. Kanske lite segare dock. Det känns som telefonen får jobba lite hårdare och batteriet drar ur mycket snabbare än innan. En del appar finns inte längre till Windows 10 och en del andra har tillkommit men i stort finns det mesta kvar.

Browsern Microsoft Edge finns nu i telefonen och integreringen mot datorn är kanon. Bokmärken, läslista etc förs över mellan telefon och dator så man har tillgång till allting oavsett vilken jag använder. OneNote likaså. Integreringen mellan telefon och dator är nog den största fördelen med detta.


En sak man iaf känner igen från Windows 10 på datorn är de kumulativa uppdateringarna och den schemalagda omstarten. Det tog inte mer än 20 minuter så hade jag en kumulativ uppdatering med nytt kugghjul och allt. Ytterligare en halvtimma med dataportering etc innan detta var helt klart.

Slutsats: Uppgraderingen kan nog vara lite skakig. Se till att göra backup ordentligt innan. En del funkationalitet funkar bra eller bättre än innan. En hel del buggar finns och dyker upp helt slumpvis ibland kan tyckas.

Har du tid att vänta - gör det! Det lär nog fixas en del buggar den närmaste tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...