torsdag 14 april 2016

Då har man byggt sig en IR-kamera


Idag har jag byggt om min gamla trasiga Canon EOS 550D till IR-kamera, en operation som tog en liten stund och orsakade ett par gråa hår på köpet.

Anledningen till detta var att minneskortplatsen gick sönder förra sommaren efter att ett dåligt SD-kort fastnade i korthållaren och slet sönder ett stift på kontakten när jag skulle försöka lirka ur det. Kameran blev i princip oreparabel för en rimlig kostnad men det går fortfarande att skjuta bilder från en ansluten dator. Inget för streetfoto direkt men på ett stativ funkar det.


Sagt och gjort. Det blev att försöka pilla isär kameran för att komma åt IR-spärrfiltret som sitter på sensorn och ta bort det helt enkelt. 

Efter att ha lossat på de mesta i skrivväg som går att se utvändigt på kameran kom så bakstycket loss och efter att ha lossat på diverse kontakter även framsidan och toppen på kameran.


Den ser allt lite naken ut utan allt skal. Sensorn sitter i mitten under den blanka plåten. För att komma åt den måste kretskortet avlägsnas och i och med detta alla 11 kablar som sitter i sina pyttesmå klämkontakter på kretskortet. Egentligen är det 12. Det sitter en på baksidan av kortet också. Annars hade man sluppit plocka toppen. Vem har sagt att det ska vara enkelt?


Allt frilagt och bara lossa på de fyra skruvarna och plocka bort kortet.


Här är sensorn också bort-monterad och man kan se slutaren så fint.. Sensorn sitter med fem skruvar, två för elanslutning och tre för positionering. Den sitter på fjädrar så det ska gå att anpassa filmplansavståndet om man vill och senare orkar plocka isär eländet igen :)


Här är sensorn i sin helhet. Dags att plocka ner den i sina beståndsdelar...


Sådär. Själva sensorn ligger i mitten och IR-filtret till höger. Det är den glasskivan som var målet för dagens övning. Den är numera historia och glaset är borttaget. Glasskivan med kontakten till vänster är sensorrengöringen, en piezo-elekriskt vibrerad glasskiva som även den blockerar IR-ljus. Den blev också bortplockad.

Efter IR-filtret var borttaget från sin plastram var det bara att sätta ihop kameran igen i omvänd ordning. Ett hett tips är att verkligen hålla koll på alla kablar innan man skruvar tillbaka kretskorten igen. I detta fall var det en av de elva som hade gömt sig under kortet, givetvis den sista jag skulle sätta dit. Gör om gör rätt.


Här är det till slut, ett par timmar senare, ihopsatt igen och fullt fungerande mot en dator. SD-kortets läsare var så skadad så det gick inte att fixa.

Nu blir det att testa vad man kan ha detta ombyggda spektakel till. Med ett filter som bara låter IR-ljus passera kan man nog ta rena IR-bilder. Utan filter, antagligen stjärnhimlen. Tiden lär utvisa :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...