måndag 9 maj 2016

En massa fesk men ingen Glenn


I fredags gick vi upp med tuppen och besökte fiskauktionen i Göteborg. Jag har aldrig satt min fot där under alla de år jag bott i Göteborg. Det är uppenbarligen först när man flyttat man inser vad man missat. Så - bli turist i din egen stad! 

Ytterst sevärt var det iaf :)


Det hela anordnades som en aktivitet på Mensas årsmöte. Vi fick en guidad tur på auktionen och också en god frukost där vi fick en dragning om auktionen och dess historia.


Då det var en mellandag gick det rätt lugnt till och priserna blev förhållandevis låga, något som trots detta inte direkt återspeglades i utpriserna i fiskdiskarna på stan.


Det är kallt i lokalen, endast +4 grader, då fisken måste förvaras i rätt temperatur under hela kedjan för att hålla sig fin och färsk. Det gäller att bylta på sig om man ska vara här en längre tid.


Vår guide visade oss runt och "demonstrerade" en och annan fisk för oss också.


Här auktioneras det räkor och skaldjur från lasten ur en av båtarna.


Även insjöfisk säljs här i förhållandevis stora partier.Här bjuder de bland annat makrill och torsk. Det är förhållandevis tyst för att vara en auktion. Inte så många som ropar och hojtar utan buden sker, enligt tradition, med diverse individuella tecken som att någon tar sig i örsnibben, harklar sig, håller ett öga stängt eller petar auktionsförrättaren i sidan så länge de är med i spelet.


Vi fick lära oss en hel del om hur spelet mellan uppköparna fungerar och hur de försöker manövrera ut varandra för att få de bästa priserna...och...också se till att de andra inte får för bra priser i förhållande till dem själva.


Förutom att det är kallt här inne så är det också väldigt fuktigt. Golvet är spegelblankt och halt.


Auktionsförrättaren har höjt budet och väntar på om uppköparen är med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...