söndag 12 juni 2016

En liten dam med käpp


Lördag morgon och kanonväder i Göteborg och vad passar väl bättre än att kliva upp och ombord på en Stenabåt till Fredrikshamn för att käka smörrebröd?


Vi lämnade ett vackert Göteborg bakom oss när båten tuffade iväg vid 9-tiden. Jag har fortfarande svårt för att den gamla Damen är borta ur stadsbilden. Det ser onekligen lite tomt ut.


Bland det första man ser när man kliver ombord är erbjudanden om dansk frukost med räkmacka, pilsner och en gammeldansk...


...och det fanns onekligen gott om hugade spekulanter till detta fantastiska sätt att påbörja dagens fylla.


Bland det vanliga utbudet av människor som skulle käka smörrebröd som vi, bunkra alkohol eller bara ta en fylledag, fanns det givetvis också den sedvanliga svensexan. "Klappa hästen för 5 kr"


Stana Danica, som vi åkte med, ska in på renovering. Idag, söndag redan. Inte helt obehövligt. Sedan kan man undra varför i hela friden man har en massa däcksfolk som målar vit färg över rosten när den ändå ska in och fixas till.


I love the smell of Jotun in the morning!
Vi hittade snabbt en bra plats i solen, högst upp och lagom i lä. Där satt vi tillsammans med ett gäng killar i 25-års åldern som skulle ta en liten partykryssning till Danmark. Ett glatt och trevligt gäng som precis som vi skulle av båten för att käka smörrebröd.


Båten stannar bara en och en halv timme i Fredrikshamn vilket gör det lite tight om man ska hinna av och käka en bit. Dessutom är gångbron in till staden ca 8 minuters promenad. Vi bestämde oss för att "hänga på låset" och ställde oss i god tid vid utgången och stod som nummer två efter en lite bastantare kvinna med två stora rullväskor. 

Det började fyllas på och strax innan avsläpp var det knökat med folk. Då fick jag se en liten dam med käpp som skickligt navigerade mellan alla människor fram mot dörren. Plötsligt stod hon bara där, mitt framför oss, bredvid kvinnan med rullväskorna....längst fram.

När dörrarna öpnades lunkade hon och väskdamen långsamt framåt och blockerade givetvis trafiken för alla snabbare ekipage.


Vi bröt oss loss ur klungan och älgade iväg mot en restaurang. Vi hittade en som hade smörrebröd nästan med en gång och beställde in varsin tallrik smörrebröd med en öl till. Riktigt gott! Där satt vi i solen och käkade våra bröd, drack öl och kollade på folk.

s
Efter en timme var det dags att börja pallra sig tillbaka till båten igen. Jag hade verkligen önskat att man hade förlängt stoppet med kanske två timmar. Då hinnar man göra lite saker. Nästa båt går inte förrän kl 18 och en 6-timmars stopp hade varit för långt. Så mycket finns inte att göra i Fredrikshamn.


Nu fick vi uppleva detta med ID-kontroller. Ok, det är väl inget att gnälla över. Visa ID-handling och biljett. Snabbt och smidigt. Innan fick man ändå visa biljett och det tog lika lång tid.


Vi lämnade Fredrikshamn och vi tog ett varv in i butiken för att shoppa med oss lite alkohol hem. En ryggsäck rymmer en del och nu kommer den att straffa mig hela vägen hem till Järlåsa :)


Efter shoppandet så tog vi oss upp på däck igen och sökte oss givetvis upp till samma ställe som vi hade suttit på innan fast på andra sidan fartyget. Där satt redan killarna från ditresan uppradade på de två sofforna som fanns. När de såg oss skapades det blixtsnabbt två platser där vi kunde sitta och vi blev t o m bjudna på lite rom :)


Detta med starksprit ja...nu började det märkas av att en del inte riiiiktigt har koll på mängderna de trycker i sig. De flesta sköter sig men det finns också en och annan som inte riktigt har koll.


Det kan bli en fin men enkelsidig solbränna om man ligger så här i tre timmar.


Pulskontroll??


Ett normalt sett trevligt litet bord vid däcksbaren att kunna hänga vid. Fast när någon har lagt en pizza på bordet är det iofs inte fullt lika trevligt att hänga där längre.


Vi höll oss undan allt det där. Längst upp var det långt till baren och därför färre människor.


Vid 18-tiden började vi närmas oss Göteborg igen och det var dags att börja ta sig ner till utgången för att komma av båten.


Här nere var det en magnifik demonstration av både råstyrka och överdriven tro på ens egen kapacitet att dra tunga kärror. Den värsta kärra jag såg var en kille som hade 14 flak öl och 6 bag-in-box. Räkna på det...det blir runt 120 kg. Med bara minuter kvar till avsläpp uppenbarar sig plötsligt en liten dam med käpp som smidigt navigerar sig fram mellan onyktra människor och fullastade kärror. Givetvis ända fram till pole position vid dörren :)


Dörrarna öppnades och tunga kärror drogs långsamt mot terminalen.


Det som inte får plats på kärror kan man ju alltid bära även om det såg väldigt tungt ut. Vi hade iaf ryggsäckar.


När vi kommit förbi alla med kärror och kom fram till gångbron in mot stan fick vi framför oss se...


...en liten dam med käpp som med bestämda steg lunkade mot språrvagnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...