måndag 10 oktober 2016

Glasklart


I torsdags kom den efterlängtade leveransen av fönster till uterummet. Helgens sysselsättning var räddad!


På fredag eftermiddag var det dags att sätta igång med att passa in fönstren. Det är ju en hel del speciallösningar så saker tar sin lilla tid att få till.


Ovan ses två fasta fönster på resp kortsida samt ett fönster på framsidan vilket sammanfattade fredagens aktiviteter. Tiden springer snabbt iväg när man har roligt.


Under lördagen konstruerades alla infästningar för frontfönstren. De hänger i gångjärn uppe vid taket så att de kan fällas undan under sommaren.


På lördag kväll så var samtliga fönster på sina platser men mellanrummen var inte fixade. Vi satte upp en presenning för att skapa vindskydd mellan fönster och tak samt petade in lite isolering mellan rutorna för att kunna testa hur det skulle gå att värma upp det hela.Det gick alldeles utmärkt att sitta "ute" och äta i en behaglig temperatur. Att det dessutom blev grillad pizza till middag gjorde ju inte saken sämre.

Det bådar gott för de tillfällen man eventuellt behöver mer utrymme, t ex  att sitta många och äta, under vintern. Går det bara att hindra tvärdrag så räcker en gasolvärmare utmärkt till att hålla temperaturen på en hyfsad nivå.


Söndagen ägnades åt att finjustera upphängningarna samt att sätta in gummilister mellan fönstren. Då de främre ska kunna fällas upp i taket och det rillade trallvirket på "muren" kommer att vara en skön plats att sitta på på sommaren så får det inte finnas en massa kanter som stör. Därför måste fönstren kunna sluta tätt mot varandra för att hindra den värsta blåsten och regnet när allt är nerfällt.

På bilden ovan är ett av fönstren halvvägs uppfällt. Exakt hur takfästena kommer att utformas blir en senare fråga och kan egentligen vänta tills våren. Även små frigolitblock för att temporärt kunna hålla värmen är under utprovning.


Gummilisterna nedåt och mellan fönstren utgörs av garageports-tätningar som är böjliga men stadiga.


Här syns ett av gångjärnen mot taket samt hur gummilisten sluter till mot en stolpe. Hålet ovanför fönstret är temporärt tätat med frigolit i en bit presenning.


Söndag kväll och nästan färdigt. Börjar bli hög mysfaktor på detta. Det finns såklart en massa småpill kvar att göra som t ex att bygga en delad dörr men det får bli lite fix allt eftersom. Nu är iaf prylarna som står där skyddade från regn.


Jag kallar detta för ett uterum fast det egentligen är en skyddad uteplats som är byggd med lite exklusivare material än vanliga skyddade uteplatser. Det är därför väggarna bara är 180 cm höga och det är öppet upp till taket. Bilden ovan indikerar ett normalt sommarläge med frontfönstren öppna (fast de finns inte på denna bild) och med sidorna öppna upptill.


På denna bild är allting nedfällt samt att sidorna har fördragna tygsektioner för att hindra vinden från att blåsa rakt igenom. En lite smartare skyddad uteplats. Glasklart?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...