tisdag 25 oktober 2016

Men är de totalt hjärndöda?

I mitt förra inlägg skrev jag om drönare och de knepiga lagar vi har i Sverige. Då ett fall skulle tas upp i Högsta Förvaltningsdomstolen såg jag det både fullständigt logiskt och rimligt att man där givetvis skulle komma ikapp verkligheten och justera domen till drönarnas fördel.


Jag gjorde slag i saken och förbeställde en DJI Mavic, som jag skrev om sist, med beräknad leverans om någon vecka. Sen föll domslutet från Högsta Förvaltningsdomstolen i fredags.

Man gick på Datainspektionens linje och drönare skall räknas, till skillnad från kameror monterade i bilar och på cyklar, som övervakningskameror kameror då fotografen inte är i kamerans omedelbara närhet och kan manövrera den.

"Kameran i bilen och på cykeln ska alltså fästas på insidan av vindrutan respektive på cykelstyret. Den är därmed uppsatt i förarens omedelbara närhet och manövreras av denne på platsen. Den är därför inte en övervakningskamera."

Om det nu är så att men som fotograf måste kunna manövrera kameran i sin absoluta närhet faller väl en hel del andra typer av fotografering också? Vad gäller för en kamera uppsatt på stativ med radiostyrd fjärrutlösare t ex? Eller en timelapse på en solnedgång över en sjö? Kanske kameror som kastas upp i luften medan de tar panoraman? Eller en lång selfiepinne? Denna The Charters Pole från Genustech t ex:


Vad gäller för övrigt för backningskameror på bilar?? De sitter knappast monterade bakom vindrutan. Där kan någon sitta i bilen med kameran påslagen utan att någon vet detta och kolla vad som händer bakom bilen på publikt område. Något för Datainspektionen att kolla upp kanske?

Återigen bevisar Sveriges myndigheter att dumheter ibland inte känner några gränser. Nu sitter väl någon verklighetsfrånvänd jävel på Datainspektionen nöjd i sin soffa över att kraschat en hel bransch.

Det enda hoppet som kvarstår är att våra politiker ändrar i den gamla lagen från 70-talet och anpassar den till nuet. Å andra sidan, med tanke på politikernas "track-record" hittills med verklighetsförankrade beslut finns där nog ett mycket litet hopp om förändring.

Drönaren då? Den är avbeställd :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...