tisdag 8 november 2016

Ericssons frivillighetspaket - på svenska

Ericsson presenterade för en tid sedan ett paket för frivilliga avgångar för att försöka beta av en stor del av de 3000 tjänster som ska bort i denna säsongs sparpaket. Ett paket som i traditionell Ericsson-anda är generöst och visar att man tar hand om sina anställda när de tvingas sluta.

Det finns dock ett problem med informationen runt detta; man har ett "inifrån-och-ut-tänk" och ser bara saken från sin sida utan att ha funderat på om andra kanske använder sig av samma begrepp vilket skapar förvirring. Bland annat så pratar Ericsson om TRR-månader i sitt paket (TRR=Trygghetsrådet). TRR själva pratar också om hur de kan hjälpa till i ett antal månader. Detta är INTE samma sak vilket kan vara lätt att tro. TRR är väl TRR? Eller är det inte? När folk är stressade över att kanske behöva lämna arbetsplatsen är det lätt att missförstå information. Övertydlighet i sammanhang som dessa är ett måste.

Jag har rotat runt i vad A-kassa, fackförbund, TRR, och Ericsson skriver i sina olika material och ser en hel del oklarheter och frågetecken. Även kollegor jag pratat med i olika sammanhang har haft svårt att förstå hur saker hänger ihop. T ex "Man jag är ju inte berättigad till TRR, jag har inte tillräckligt många år på Ericsson". Jodå, inte det som företaget sponsrar, men det riktiga TRR har du rätt till. 

Då jag till mitt förra inlägg om detta, "Plötsligt hamnade jobbet i blåsväder", har haft en hel del läsare från Ericsson, så tänkte jag att för deras del, och för min egen, försöka bena ut hur det hela hänger ihop och ge en lite klarare bild av hur tidslinjen ser ut.

I bilden nedan har jag delat upp tidslinjen i två huvudsakliga delar; Ericssons paket i blått och en orange del där samhällets skyddsnät i form av A-kassa, TRR samt också eventuella fackförbunds inkomstförsäkringar samarbetar. Däremellan finns en lucka i tiden till vilken jag kommer att återkomma. 
Klicka på bilden för att se den förstorad

Ericssons paket, och jag kommer av respekt för företaget inte gå in på några detaljer om exakta siffror utan hålla mig till generella saker, består av tre delar:
  • En garantidel där man får ett antal uppsägningsmånader och där man är arbetsbefriad. Hur många månader man är berättigad är beroende av anställningstid och ålder.
  • En del som de kallar försäkringsdel i samband med TRR. Detta är en av de saker som skapar förvirring då det inte alls hänger ihop med TRR i den orange delen av bilden.  Det är ett antal månader där man uppbär lön från Ericsson och där den anställde som motprestation skall vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och hos TRR och där ha en handläggare att rapportera till. Hur många månader det kan handla om är också här helt beroende på anställningstid och ålder.
    Vissa får flera månader, vissa inga alls.
  • Den tredje delen är ett avgångsvederlag i form av ett engångsbelopp om ett antal månadslöner, också detta helt beroende på anställningstid och ålder där vissa kan få mer, vissa ingenting alls.

Den andra, orange, halvan handlar om hur skyddsnätet med A-kassa, TRR och fackförbund hjälper en person som blivit arbetslös.
  • A-kassan ligger i botten och utgör ca 20,000kr innan skatt de första 100 dagarna för att sedan sjunka till ca 16,700 kr upp till maximalt 300 dagar. Det går 5 dagar/vecka och således är längden av detta 60 veckor. A-kassan har även 7 karensdagar i början och även ytterligare en beloppsförändring efter 200 som knappast påverkar här. Kolla Arbetsförmedlingens sida för mer info (länk längst ner).
  • TRR, Trygghetsrådet, har ett komplement till A-kassan som kallas AGE (Avgångsersättning), som om man är över 40 och tjänar ett visst belopp, fyller på A-kassans belopp upp till 70% av den tidigare lönen i upp till 130 dagar, också här 5 dagar/vecka vilket utgör ca 6 månader.
    Är man äldre än 45 år får man ytterligare 130 dagar med lönetäckning upp till 50% och ytterligare 130 dagar igen om man är 60+.
  • Är man medlem i ett fackförbund som har inkomstförsäkring, som t ex Unionen, fyller de upp med ytterligare pengar till 80% av lönen under 7 månader. Har man dessutom tecknat en tilläggsförsäkring kan man få detta i ytterligare 50 dagar (ca 2 månader). Även här finns en karens på 7 dagar.
Har man ingen A-kassa så kommer TRR inte att fylla upp med pengar till 70% av lönen utan man får en summa som motsvarar skillnaden mellan de 70% av lönen och de t ex 20,000 som A-kassan hade betalt ut som om man hade A-kassa. Detta känns lite otydligt i TRRs material.
Utan A-kassa finns det heller ingen inkomstförsäkring från facket att utnyttja.

Sedan har vi en period i bilden mellan det blåa partiet och det orange. Längden på den perioden är beroende på den eventuella klumpsumma med avgångsvederlag man erhållit från Ericsson. A-kassan räknar om allt avgångsvederlag, oavsett om man fått detta månadsvis eller i klumpsumma, till månadslöner. Dit räknas både Ericssons "TRR"-månader och klumpsumman.
Om man från Ericsson erhållit t ex 2 månader "TRR" samt 3 månadslöner i klumpsumma så räknar A-kassan detta som 5 månadslöner och kommer inte att börja några utbetalningar förrän tidigast 5 månader efter sista anställningsdag. 

Klumpsumman kommer det dessutom att dras engångsskatt på vilket gör att det blir lite mindre i plånboken än om man fått det månadsvis. Detta får man iofs tillbaka från Skattemyndigheten året därpå. Dock kan man ha det lite knapert ett par månader i den "tomma perioden" innan A-kassa och TRR sparkar igång.

Detta är vad jag lyckats snoka reda på och jag hoppas att det är så rättvisande som möjligt. Är det någon som ser några direkta felaktigheter så är ni välkomna att hojta till så ändrar jag omgående.

Intressanta länkar:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...