tisdag 1 november 2016

Plötsligt hamnade jobbet i blåsväder


Ericsson är i kris - igen. Personalneddragningar - igen. Jag har tappat räkningen på alla de gånger jag klarat mig hittills men denna gång är det min tur att lämna firman. Punkt.

Den här gången ska 3000 tjänster bort och en hel del av dessa lockar man med ett hyfsat sockrat paket för frivillig avgång. De man inte lyckas med att få att frivilligt lämna företaget får antagligen ta smällen med idag okända villkor, läs sockermängd..

Efter att ha sniffat runt lite och vänt och vridit på risker, möjligheter och alternativ så kom jag fram till att; antingen så tar jag frivillighetspaketet eller blir bortrensad i nästa skede, med sannolikt sämre villkor. Jag tillhör inte kärnverksamheten och kommer med mycket hög sannolikhet att anses vara "redundant".

Jag har några veckor på mig att kolla upp alla detaljer och ta reda på exakt vad detta paket innebär. Ansöker jag om paketet, och blir beviljad (jo, någon kan ju få för sig att jag bidragit till verksamheten) , så är jag arbetsbefriad från årsskiftet. Snabba puckar minsann! Men, man vill säkert hinna varsla resten innan årets slut också.

10 år i försvaret, 21 år på Ericsson och sedan kanske något annat sedan. Vilket jäkla velande. Att man inte kan bestämma sig nån gång, haha :)

Skämt åsido, så roligt är det inte. Pulsen är rätt hög och hjärnan är lätt överhettad av allt malande fram och tillbaka. Gör jag rätt? Ska jag ha is i magen och chansa på att nästa paket med tvingande avgångar kanske blir bättre? Vad ska jag syssla med sedan? Vem vill anställa en på 55+?

Samtidigt, vilka möjligheter att kunna göra saker jag vill göra, att ha tid tid till att bara göra vad som faller mig in ett tag!

Jag var på en dragning med Trygghetsrådet, TRR, idag och det som presenterades verkar riktigt bra. Jag kommer att gå in för ett år med, som vi sa i försvaret, "sparka kottar" och köra lite självförverkligande och sedan köra järnet med att hitta ett nytt jobb.

Däremot funderar jag på att totalt sadla om från att programmera till att t ex hjälpa människor. Eller tillbaka till försvaret. Behöver man duktiga skyttar där? Vi får se, tiden lär utvisa. Från den 1/1 2017 är jag sannolikt "between jobs".

Wish me luck!!

Updatering: Lite info om hur själva paketet hänger ihop med det som kommer efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...