torsdag 26 januari 2017

Mega beachwalk


Idag, med begynnande solbränna på plats, var det dags att börja röra sig runt på stränderna på Koh Samet på allvar. Man kan ta en taxi eller båt mellan stränderna eller så kan man helt enkelt gå vilket vi gjorde. Vi tog pick och pack och började vandra söderut.


Från White sand beach traskade vi söderut för bi ett nunnekloster som jag träffade på redan 2012. De är som örnar på varenda kotte som dricker alkohol eller röker och tar ut ett lite bötesbelopp för att finansiera sin verksamhet.Vidare ner mot Ao Phai där det står en del sköna stenstoder sedan 1958 om man får tro skyltarna.


Ao Phai sett från södra delen norrut. Detta, precis som White sand beach, är en rätt packad strand med folk och det är svårt att hitta en egen yta.


Stilstudie på hur man INTE ska använda solkräm, det lär nog snarare förstärka solen än tvärtom. I vilket fall ser man rätt fånig ut :)


Nästa strand, har inte hittat namnet, men den är rätt ok. Lång och inte så packad med folk. Finns en del fina hotell här, Tubtim Resort t ex.

När man tar en båt från fastlandet till Koh Samet kan man antingen ta en skön slowboat till hamnen eller en skumpig speedboat direkt till den strand där man bor.
Vad är skillnaden då?
Först priset; vanlig båt 200 Bath, speedboat 500 Bath.
Åker man vanlig båt anländer man till hamnen. Där får man betala 20 Bath i hamnavgift. Sedan tillkommer 200 Bath när man passerar in i naturreservatet. Därefter kan man gå på en väg eller ta en taxi till sitt hotell.
Tar man en speedboat hamnar man direkt på den strand där hotellet ligger på halva tiden vilket kan kännas bra. Man får asa sin rullväska (om man nu är så korkad att man inte har ryggsäck) i sanden...


...flera hundra meter.


Man måste kliva iland från aktern på båten, ibland i höga vågor...


...och likförbaskat betala avgiften :


Jaja, vidare mot nästa strand. Denna gången blev det en liten promenad över en kulle för att komma över till andra sidan.


Uppe på toppen hittade vi ett riktigt backpackerställe. Spartanska bungalows utan toa och rinnande vatten.


Utsikten över stranden Ao Nuan som är en ren backpackerstrand. Hit tar man sig till fots eller med moppe. Glöm allt annat än ryggsäck.

Efter en stund på Ao Nuan tog vi oss över nästa branta kulle till stranden Ao Cho där den fanns en lite pir och sådär lagom mycket människor.


Intressanta bungalows fanns här. Prisbilden på "varor" förresten. Här fanns det billig öl till skillnad från tidigare stränder.
Ao Cho taget norrut.


Efter att ytterligare ha klättrat uppför och nerför en kulle mellan stränderna nådde vi stranden Ao Wong Duean, efter totalt ca 4 km promenad, där vi stannade i ett antal timmar för att sola och bada.


Nyåret fortfarande färskt i minnet och det kinesiska på gång.


Har man inte råd med en riktig Svan-båt kan man alltid hyra en uppblåsbar hos en lokal nasare.


Nu snackar vi hardcore-båt!


Ao Wong Duean är en inte särskilt djup strand, inte bred heller för den delen, men ändå rätt trevlig. Sitter man och käkar dagtid blir det lätt blött om fötterna.


Genomskinligt (amerikanskt) kaffe??!


Om inte barnen bygger får väl pappa göra klart. Eller: kolla synken på hållningarna i bilden :)När man blir hungrig finns det alltid tillgång till "walking-food"
- One papayasallad please.
-Spicy?
- YES please :)
- One chilli?
- No, TWO?
- Ahhh!! :D :DMmmmmmm :D


Zzzzzzzz......


På vägen tillbaka tog vi en annan rutt längs själva vägen bakom stränderna och fick se lite av hur thailändarna som jobbar här bor. Intressant bil. Till skillnad från hotellets lyxkryssare så rör inte denna sig många meter


Här odlas både öl och fjäderfä.En läskig liten krabat i ett nät som var spänt över stigen såg vi också. Den var ca en decimeter stor.


Det är iaf skönt att alltid hitta utförliga vägbeskrivningar vart man än traskar fram.


Stränderna vi har besökt idag. Totalt har vi nog traskat strax över en mil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...